Lapsia Kirkon ulkomaanavun avustuskohteessa Liberiassa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Sdp:n Pilvi Torsti: Suomi koulutusradikaaliksi johtajaksi

Kansanedustajan mukaan koulutus on nostettava kehitysyhteistyön ja globaalin vaikuttamisen kärkiteemaksi.

Sdp:n kansanedustaja Pilvi Torsti vaatii Suomelta isompaa roolia koulutuksessa kansainvälisesti.

– Suomen pitää ottaa koulutusradikaalin johtajan rooli maailmassa. Meidän täytyy nostaa globaali vaikuttaminen koulutuksessa kärkitavoitteeksi kansainvälisessä yhteistyössä. Koulutus on tehokkain tapa muuttaa maailmaa, Torsti sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa suomalainen koulutus kiinnostaa maailmalla. Hänen mukaansa Suomea myös kuunnellaan, kun kyse on koulutuksesta, oppimisesta ja niihin liittyvistä teemoista.

– Olemme alikäyttäneet meille tarjolla olevaa mahdollisuutta vaikuttaa laajasti siihen, millaisiin arvoihin nojaten maailman lapsia koulutetaan ja miten nuorten mahdollisuudet pärjätä muuttuvassa maailmassa turvataan.

– Voisimme vaikuttaa laajasti maailman lasten elämään, jos otamme nykyistä aktiivisemman roolin kansainvälisesti, Torsti toteaa.

Hän muistuttaa, että Suomen menestys ja globaali rooli rakentuvat koulutuksen, tutkimuksen ja uusien innovaatioiden varaan.

– Se on tärkeää paitsi Suomelle itselleen, myös siksi että kestävän kehityksen yhteiskuntien rakentamisen kannalta osaaminen on aivan keskiössä, sanoo Torsti.

Torstin mukaan Suomen nouseminen koulutusjohtajan rooliin edellyttää Suomelta yhtenäistä linjaa ja systeemistä vaikuttavuutta. Hänen mielestä vaikuttavuutta voitaisiin lisätä tarjoamalla systemaattisesti ehdotuksia kansainvälisiin koulutusvertailuihin. Niihin lukeutuvat esimerkiksi Pisa ja muut OECD:n vertailut.

– Riippumatta tämän vuoden vertailuista tai ensi vuoden Pisa-tuloksista, Suomi tunnetaan koulutusmaana ja tarinamme on innostava. Sodan runteleman köyhähkön maan päätös satsata tasa-arvoiseen kaikille avoimeen koulutukseen ja sen yhteys talouskasvuun on tarina, joka puhuttelee, Torsti toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt