X
SULJE MAINOS
Italian alijäämää paisuu vuosina 2020 ja 2021 koronakriisin vuoksi, mutta tilanne on perua jo 1980-luvulla tehdyistä päätöksistä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Suomi Italian tiellä? Asiantuntijalta hyytävä huomio

Risto Murton mukaan Suomen velkaantuminen uhkaa jatkua.

Suomen ja Italian velkatilanteessa on selkeitä yhtäläisyyksiä, eläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto katsoo.

Hän on jakanut Twitterissä itävaltalaisekonomisti Philipp Heimbergerin päivityksen Italian velkatilanteesta. Phillip Heimbergerin mukaan Italian korkea julkinen velka on pääosin peräisin 1980-luvulla tehdyistä päätöksistä.

Tilanteen keskiössä ovat korkomenot. Italia on kirjannut ylijäämäisen perusjäämän 24 kertaa 25 vuoden aikana ennen koronaa, mikä tarkoittaa, että valtion tulot ovat menoja suuremmat ennen korkomenoja. Korona on pahentanut tilannetta entisestään.

– Pieni muistutus Italiasta. Suomessakin tilanne samankaltainen velan suhteen huolimatta pienemmistä luvuista, Risto Murto kirjoittaa Twitterissä.

– Velka/bkt-luvun pienentäminen ilman kunnon nimelliskasvua hyvin epätodennäköistä. Jäämme toistaiseksi uudelle velkatasolle tai kasvatamme sitä, hän sanoo.

Suomen velkasuhde oli viime vuonna lähes 70 prosenttia. Italiassa vastaava luku on 161,8 prosenttia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt