X
SULJE MAINOS

Suomi harkitsee epäillyn venäläishakkerin luovutusta USA:han

Oikeusministeriö vahvistaa Venäjän kansalaisen säilöönoton.

Oikeusministeriö vahvistaa tiedotteessaan, että Venäjän kansalainen Maxim Senakh otettiin säilöön elokuun alussa Suomessa.

Säilöön ottaminen tapahtui Yhdysvaltojen liittovaltion oikeusministeriön pyynnöstä ja perustui Suomen ja Yhdysvaltojen väliseen rikoksen johdosta tapahtuvaa luovuttamista koskevaan sopimukseen.

Senakh on asetettu syytteeseen Minnesotan osavaltiossa lukuisista tietokonepetoksista ja väärinkäytöksistä. Senakhin epäillään saaneen merkittävää hyötyä epäillystä rikollisesta toiminnastaan. Yhdysvaltalainen tuomioistuin on määrännyt Senakhin vangittavaksi.

Suomen ja Yhdysvaltojen välisen sopimuksen sekä rikoksen johdosta tapahtuvaa luovuttamista koskevan lain säännösten mukaan luovutuskelpoisesta rikoksesta epäilty henkilö voidaan ottaa säilöön luovuttamisen turvaamiseksi, vaikka pyyntöä hänen luovuttamisekseen ei ole vielä esitetty.

Yhdysvaltojen viranomaisten tulee toimittaa virallinen luovutuspyyntö oikeusministeriöön 45 päivän kuluessa säilöön ottamisesta uhalla, että muuten Senakh päästetään vapaaksi.

Pyynnön saapumisen jälkeen luovutusasian käsittely Suomessa jatkuu siten, että keskusrikospoliisi suorittaa luovutustutkinnan, minkä jälkeen oikeusministeriö pyytää korkeimmalta oikeudelta lausunnon luovutuspyynnön johdosta. Mikäli korkein oikeus katsoo, että luovuttamiselle ei ole oikeudellisia edellytyksiä, ministeriön tulee hylätä pyyntö. Päinvastaisessa tapauksessa oikeusministeriö harkitsee, suostutaanko luovuttamiseen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt