Suomesta tehdään biotalouden edelläkävijä ja cleantechin suurvalta

Hallitus on tehnyt periaatepäätöksen Suomen elinkeinojen uudistumisen ja talouden nousun vauhdittamisesta cleantechin ja biotalouden avulla.

– Pienen valtion pitää uskaltaa tehdä valintoja, mihin aloihin panostetaan erityisesti, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori totesi torstaina Helsingissä tiedotustilaisuudessaan.

Vapaavuori muistutti, että elinkeinorakenteemme on syvemmässä murroksessa kuin koskaan. Kymmenettuhannet menetetyt työpaikat eivät tule takaisin, vaan meidän pitää pystyä uudistamaan talouttamme ja luomaan uusia työpaikkoja.

Kaksi ehkä lupaavinta alaa ovat hallituksen mielestä biotalous ja cleantech.

Biotaloudessa tuotetaan uusiutuvilla luonnonvaroilla ravintoa ja energiaa sekä tuotteita ja palveluja. Cleantechillä puolestaan tarkoitetaan sellaisia tuotteita, palveluja ja prosesseja, jotka edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä ja vähentävät päästöjä.

Vapaavuoren mukaan molemmat alat ovat globaalisti ja vahvasti kasvavia, ne ovat riittävän merkittäviä Suomen kansantalouden kannalta ja ne nojaavat olemassa oleviin vahvuuksiimme.

Kunnianhimoiset tavoitteet

Hallituksen tavoite on Vapaavuoren mukaan erittäin kunnianhimoinen. Suomesta pitäisi tulla biotalouden edelläkävijä ja cleantechin suurvalta.

Biotalouden vuotuinen tuotos halutaan kasvattaa nykyisestä 60 miljardista 100 miljardiin euroon. Uusia työpaikkoja biotalouteen luotaisiin 100 000 vuoteen 2025 mennessä.

Cleantech-yritysten liikevaihto puolestaan tulisi kaksinkertaistaa 50 miljardiin euroon, ja uusia työpaikkoja halutaan luoda vähintään 40 000 vuoteen 2020 mennessä.

Toimenpiteinä ehdotetaan esimerkiksi cleantechin nostamista Suomen maabrändin kärkiteemaksi ja investointien edistämistä. Biotaloudessa puhutaan muun muassa yhteistyöstä, teknologioiden yhdistämisestä, koulutuksesta ja biomassojen saatavuuden turvaamisesta.

– Olennaista on vahva tahtotila, Vapaavuori vakuutti.

Hän painotti myös, että kyseessä on kokonaisvaltainen harjoitus.

– Ei tämä ole semmoinen juttu, että nyt keksitään joku hieno uusi idea ja sitten myydään valtion omaisuus, jotta se voidaan toteuttaa, hän sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt