X
SULJE MAINOS
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen päätösasiakirjan allekirjoitustilaisuus Finlandia-talossa 1. elokuuta 1975. Vasemmalla tasavallan presidentti Urho Kekkonen, Ranskan presidentti Valery Giscard d'Estaign ja Englannin pääministeri Harold Wilson. LEHTIKUVA

Suomesta Etyj-puheenjohtaja vuonna 2025

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on valinnut Suomen järjestön puheenjohtajaksi vuodelle 2025.

Vuonna 2025 tulee kuluneeksi 50 vuotta Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin huippukokouksesta ja Helsingin loppuasiakirjan hyväksymisestä.

Edellisen kerran Suomi toimi Etyjin puheenjohtajana vuonna 2008.

Ulkoministeriön mukaa tuleva Etyjin puheenjohtajuus on konkreettinen osoitus Suomen työstä ja sitoutumisesta rauhan ja vakauden edistämiseksi Euroopassa.

– Puheenjohtajana Suomi haluaa vahvistaa Etyjin toimintaa eurooppalaisena turvallisuusjärjestönä sekä edistää vuoropuhelua ja yhteistyötä Helsingissä järjestetyn Etyk-huippukokouksen hengessä, UM:n tiedotteessa todetaan.

Ruotsi toimii tänä vuonna Etyjin puheenjohtajana ja vuodenvaihteessa puheenjohtajuus siirtyy Puolalle. Etyjissä päätöksenteko perustuu konsensukseen 57 osallistujavaltion kesken.

Etyjin osallistujavaltioiden ulkoministerit kokoontuvat myöhemmin tällä viikolla Etyjin ministerineuvoston kokoukseen Tukholmaan 1.–3. joulukuuta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt