Vasemmalla Venäjällä avatun "hybridikeskuksen" sivut, oikealla Helsingin hybridikeskuksen sivut. twitter.com/EUvsDisinfo

Suomessa avattu keskus vakavan infohyökkäyksen kohteena Venäjältä

Hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen alkavaa työtä on vaikeutettu kampanjalla.

EU vs Disinfo -sivusto kertoo kampanjasta Helsingissä toimintansa aloittanutta Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskusta vastaan.

12 maan perustama keskus on sivuston mukaan kohteena Kremlille myönteisessä disinformaatiossa, jonka tarkoitus on informaatiohäirinnällä saada yleisö epätietoiseksi tai olemaan piittaamatta.

Keskukselle on perustettu Venäjällä ”kilpailija”, jolla on sama nimi ja joka esiintyy oikeana sivustona. Tällä sivustolla nimitetään Natoa ja Euroopan unionia pääasiallisiksi uhiksi Euroopan demokratialle.

Moskovan keskuksen avaamat feikit nettisivut ovat kopioineet todellisen keskuksen sivuston ulkoasun ja väittävät olevansa ”HybridCoE Helsinki Official”. Sivujen lukuisissa artikkeleissa todetaan muun muassa, että Nato ja EU pyrkivät nostamaan hybridisodan Venäjää vastaan.

Valesivuston tuoreessa suomenkielisessä artikkelissa siteerataan paljon kahden suomalaisen valesivuston kommentteja ja Facebook-kirjoituksia. Johdannossa todetaan, että ”internet on viime päivinä täyttynyt suomalaisten vihaisista ja järkyttyneistä puheenvuoroista, joissa ihmetellään NATO:n Helsinkiin perustetun vakoilukeskuksen” toimintaa ja esimerkiksi ”oikeutta tehdä rikoksia”.

Hybridikeskuksen logoa muistuttavia twitter-feikkitilejä on ollut jo vuodesta 2016. Nyt syyskuussa niitä on aktivoitu, ja eräs muun muassa levittää toisilta feikkitileiltä kopioitua viestiä, jonka mukaan suomalaiset ovat tyytymättömiä uuden keskuksen tuloon.

EU vs Disinfo kertoo myös Suomessa tunnetun vihapuhesivuston julkaisemasta artikkelista. Sen mukaan ”Naton hybridikeskuksella on lupa tappaa”.