Venäläislehti kertoo presidentin isotädin joutuneen suomalaisten ampumaksi. www.rg.ru

”Suomen vakoojat tappoivat Putinin isotädin” – Tällaisia valeuutisia Venäjällä levitetään Suomesta

Euroopan unionin hanke kerää Venäjällä julkaistuja valeuutisia.

Vuonna 2015 perustettu Euroopan unionin East StratCom Task Force -yksikkö pyrkii keräämään ja paljastamaan Venäjällä julkaistua disinformaatiota. Sivustolla on tämän linkin takaa löytyvä hakukone, josta voi tutkia, millaista materiaalia työryhmän haaviin on viimeisen parin vuoden aikana jäänyt. Kaikkiaan valeuutisia on tuhansia.

East StratCom Task Force selvittää sivuillaan, että sen keräämässä aineistossa keskitytään kansainväliseen viestintään leviäviin juttuihin, joiden on havaittu tarjoavan osittaisen, vääristyneen tai suoraan virheellisen näkökulman tai tulkinnan tai joissa levitetään Kremlille myönteistä viestiä. Jonkin median päätyminen listalle ei vielä välttämättä tarkoita, että kyseinen toimija on kytköksissä Venäjän valtioon.

Suomea koskevaa venäläistä valeuutisointia löytyy arkiston perusteella runsaasti. Viimeisimpänä mainitaan Venäjän valtion virallisen lehden Rossijskaja gazetan uutinen kahden viikon takaa. Siinä kerrotaan, että ”suomalaiset vakoojat olisivat uhanneet tappaa” Venäjän presidentti Vladimir Putinin isotädin Jelizavetan Pominovossa vuonna 1941. Jutun mukaan Jelizaveta ei kuunnellut vakoojien varoituksia ja sai selkäänsä ”fasistin luodin”.

Väitteistä ei kuitenkaan ole mitään todisteita. Jutussa mainittu Jelizaveta Shelomova oli myös todellisuudessa presidentti Putinin isoäiti eikä isotäti. Suomalaisia ei myöskään ollut lähelläkään Pominovoa vuonna 1941. Väite on kumottu Suomenkin mediassa.

Suomea koskevien valeuutisten listalle on tämän syksyn ja kesän aikana kertynyt myös muun muassa Svobodnaya Pressan juttu, jossa kerrotaan Suomen ja Ruotsin karkottavan ”pääasiassa venäläisiä isovanhempia”. Uutisen mukaan tämä ”vaikuttaa salaliitolta”. Eräässä Komsomolskaja Pravdan jutussa taas sanotaan, että Suomi, Viro ja Unkari yrittävät ”painostaa Venäjän suomailais-ugrilaisia kansoja eroamaan Venäjästä”. Yhdesä kick.median uutisessa puolestaan todetaan ykskantaan, että Saksa ja Suomi voivat olla jättämässä EU:n.

Syksyn Suomi-uutisten joukossa näkyvät myös Venäjän mediassa kiertäneet valeuutiset siitä, että Suomen Venäjän-suurlähetystön henkilökunta olisi ollut mukana asesalakuljetuksessa Venäjällä. Suomen viranomaisten jyrkästi kiistämää väitettä julkaistiin ainakin Ren-kanavalla ja Izvestijassa.

Listalla on myös syyskuun alun MV-lehden julkaisu, jossa väitetään, että Suomeen perustetulla hybridikeskuksella on lupa tappaa. Keskusta väitetään myös virheellisesti Yhdysvaltojen ja Naton projektiksi.

Kaikkia Suomea koskevia juttuja pääsee selaamaan tämän linkin takaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt