Verkkouutiset

Talebanit palasivat 20 vuoden jälkeen valtaan Afganistanissa. LEHTIKUVA / AFP Aamir Qureshi

Suomen tiedustelija sen tajusi: ”Afgaanit tiesivät, että länsimaiset olivat vain käymässä”

Sotilastiedustelija ennusti Afganistanin tapahtumat muutama vuosi sitten kirjassaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sotilastiedustelija majuri Timo Lieneen (1971-2018) muistelmakirja Irtoviiksimies – Erään suomalaisen sotilastiedustelijan elämä (Kustannus Oy Suomen mies) ilmestyi puoli vuotta Lieneen kuoleman jälkeen syksyllä 2018.

”Suomen salaisimmissa töissä” uransa tehnyt mies oli urallaan myös Afganistanissa. Irtoviiksimies sisältää jonkin verran analyysia maasta.

Talebanien valtaanpaluun jälkeen voi todeta, että tiedustelijan kaikki näkemykset maasta osuivat kohdalleen.

Seuraavassa on eräitä kirjan Afganistania käsitteleviä kohtia:

Osa väkivallanteoista oli erilaisia pommi-iskuja. En unohda koskaan erästä tapausta, jossa lähes 200-kiloinen autopommi räjähti basaarissa. Suolia ja ihmisen kappaleita oli seinillä, lyhtypylväissä ja kaikkialla ympäristössä jopa korttelin päässä tapahtumapaikasta. Olin silloinkin kontingentilta salaa tiedustelupuolen hommissa (Kabulin) keskustassa enkä voinut kertoa olleen lähellä tapahtumapaikkaa iskun tapahtumishetkellä. Kaupungin ilmapiiriä kuvaa se, että seuraavana päivänä räjähdyksen aiheuttama kraatteri oli peitetty ja ympäristö pesty, ja meluisa kaupankäynti jatkui basaarissa kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Isoa kuvaa hahmotellessani pohdin paluulennolla Suomeen muun muassa oopiuminviljelyn kasvua ja siihen liittyviä rahavirtoja, afgaanien vuosisataista taipumusta nousta ennemmin tai myöhemmin maassaan olevia ulkomaisia sotilaita vastaan, maan uuden johdon korruptoituneisuutta ja keskushallinnon heikkoutta. Olin jo kesän 2002 aikana vakuuttunut siitä, että mikäli ISAF-operaatio jatkuisi muutamaa vuotta pitempään, päättyisi se tapioon.Näkemykseni ei ollut todellakaan suosittu prikaatin esikunnassa ja jouduin usein väittelyyn asian tiimoilta. Minua huoletti eniten se, ettei länsimaisilla joukoilla ollut tiekarttaa strategisine tavoitteineen, joiden täytyttyä maasta oltaisiin voitu poistua kunnollisesti. …joukkoja vain lisättiin ja lisättiin, vaikka vastustaja veti kaikessa rauhassa henkeä Afganistanin ja Pakistanin välisellä luoksepääsemättömällä raja-alueella.Arvelin, että aloite siirtyisi muutamassa vuodessa islamisteille. Pääesikunnan tiedusteluosaston analyysikeskuksessa pitämässäni loppubriefissä herätti hämmennystä ja vastakommenttejakin, mutta pidin pääni vaikka minulle kerrottiin talibanien tulleen murskatuiksi ja Yhdysvaltojen operaation sekä ISAF:in onnistuneen siihen mennessä mainiosti.

Liene kertoo yrittäneensä verrata tilannetta maailman vahvimpaan mieheen ja sääskiin. Alastomana suolla oleva voimamieskään ei pystyisi tappamaan niitä kaikkia.

Afganistanin ihmisiä hän kuvailee näin:

Yksi tyypillinen piirre oli, että sotaan ja kovaan elämään tottuneet afgaanit pyrkivät aina olemaan voittajan puolella ja valitsemaan puolensa pragmaattisesti ja oikealla hetkellä. Kaikki keskeiset valtakunnalliset ja alueelliset voimahahmot pikkutekijöistä puhumattakaan omasivat lähes aina mitä ristiriitaisimman taustan, johon sisältyi useitakin puolenvaihdoksia. Esimerkiksi presidentti Karzai oli entinen talibani, jota toki yritettiin peitellä. Toinen merkittävä seikka oli, että feodaaliyhteiskuntana kunniakysymykset oivat tärkeitä ja vääryyksien sukupolvet ylittävä kostaminen oli itsestäänselvyys, jossa ei kaihdettu verenvuodatusta.

Sen ymmärsin jo ensimmäisellä reissullani vuonna 2002, että tappamalla vastustajia ei Keski-Aasiassa vastarinta murrettaisi, sillä kostokeskeisessä afgaanikulttuurissa vastustaja itse asiassa usein vain vahvistuu tappioistaan suvun kunnian edellyttäessä kaatuneen taistelijan kuoleman kostamista, ellei vastarinnan perussyitä saada poistettua.

Maahan kaadetuista miljardeista dollareista huolimatta minulle oli selvää, ettei afgaaniarmeija tulisi kykenemään siihen, mihin hyvin koulutetut ja varustetut länsimaiset sotilaat eivät kyenneet, eli murskaamaan vastarinnan, joka voimistui voimistumistaan.

Olin varma, että jonkinlainen temppulista oli olemassa, jotta sadat (Afganistanin) kunnat oli jo saatu varjohallinnon alaisuuteen.

Väestö ei koskaan tukenut koko sydämestään Afganistanin hallintoa tai sen korruptoituneita poliisi- ja asevoimia, vaan se tukeutui ikiaikaiseen tapaan heimopäälliköihin ja erilaisiin voimahahmoihin, jotka saivat huomattavia tuloja esimerkiksi huumetuotannosta. Surullinen tosiasia oli, että paikallisia suojelivat tehokkaimmin paikalliset epäviralliset valtarakenteet kuin viralliset voimankäyttäjät. Lisäksi afgaanit tiesivät, että länsimaiset joukot olivat vain käymässä, ja niiden poistuttua väestön tulisi itse kohdata haasteensa.

LUE MYÖS:
Tiedustelija Suomesta esti omin päin mellakat Afganistanissa (VU 28.10.2018)
Hän oli Suomen salaisimmissa töissä – laitoksesta kerrotaan ensi kertaa (VU 28.10.2018)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)