Verkkouutiset

Tiedustelija Suomesta esti omin päin mellakat Afganistanissa

Hiuksia nostattavassa episodissa henkilökohtainen rohkeus esti väkivallan leimahtamisen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Irtoviiksimies-kirja ilmestyy puoli vuotta tekijänsä, tiedustelu-upseeri Timo Lieneen kuoleman jälkeen. Liene oli aikanaan siirtynyt esiupseerikurssilta suoraan päälliköksi Euroopan unionin taisteluosaston elektronisen sodankäynnin osastolle, jonka päätehtävä oli signaalitiedustelu. Viime vuosinaan hän toimi tittelillä puolustusvoimien tiedustelukeskuksen analyysiosaston sektorijohtaja.

Afganistanissa Timo Liene oli uransa vaiheissa useita vuosia. Muistelmakirjansa alussa hän kertoo alkukeväästä 2008, jolloin Afganistanissakin alkoivat mielenosoitukset, kun tanskalainen Jyllands-Posten julkaisi Muhammed-pilakuvan.

Pohjoismaisen leirin lähellä Mazar-e Sharifissa oli Sinisellä moskeijalla tuhansien ihmisten mielenosoitus, jossa huudettiin kuolemaa tanskalaisille.

Timo Liene kirjoittaa sanoneensa vastustelleelle ruotsalaiskomentajalle, että hänen on heti käytävä mielenosoituksen johtajan luona. Liene otti omin päin mukaansa pari henkilöä, määräsi tulkin mukaan ja lähti suomalaispartion viemänä paikalle.

Perillä tulkki pelkäsi niin paljon, että hänen kätensä vapisivat. Moskeijan edessä oli satoja afgaanimiehiä.
Käskin seuruettani tekemään juuri kuten minä, kun pysähdymme ja avasin oven Väki nousi seisomaan. Oli hiirenhiljaista ja aggressio väreili ilmassa. Taivas oli pilvetön ja oli tyyntä
.

Liene kertoo nousseensa autosta, riisuneensa kypäränsä, liivinsä ja aseensa, ja laittaneensa ne auton takapenkille. Taskunsa hän käänsi ylösalaisin. Oli haudanhiljaista.

Käskin tulkkia, että nyt kävelemme mielenosoittajien takana olevalle Sinisen moskeijan portille. Tulkki kulkee yleensä aina ensin, mutta hän ei ottanut askeltakaan, tärisi vain. Työnsin hänet taakseni ja lähdin kävelemään kohti väkijoukkoa. Samalla mieleni valtasi merkillinen, täydellinen tyyneys. Muistan katsoneeni sinistä taivasta ja ajatelleeni, että onpa kaunis päivä kuolla.

Ihmispaljouteen avautui tulijoille kuja. Moskeijan portin edessä oli kädet puuskassa ilmeettömästi katsova uskonnollinen johtaja Qari Hayatullah.

Hayatullah oli puhjennut hymyyn, halannut ja sanonut ”sinä et pelkää mitään”. Miehet menivät hänen toimistoonsa, jossa tarjottiin teetä.

Timo Liene sanoi tulleensa kertomaan, ettei Pohjois-Afganistanissa palvele yhtään tanskalaista sotilasta. Hayatullah kiisti ja sanoi tanskalaisten lukumäärän. Liene sanoi luvun oikeaksi, mutta heidän siirtyneen uuteen sijoituspaikkaansa. Hayatullah laittoi suomalaisen vannomaan, että tieto on totta. Hän vannoi.

Asia kuulutettiin lopulta moskeijassa eikä maan pohjoisosissa todettu pilapiirrosten takia yhtään iskua.

Myöhemmin Liene selitti amerikkalaisille epäuskoisille työkavereilleen Afganistanissa logiikkansa. Moskeijasta turvaa hakeva pitää päästää sinne, afgaanit kunnioittavat rohkeutta, mieleltään järkkyneitä pidetään Allahin koskettamina ja hän oli jo aiemmin tavannut Hayatullahin.

Amerikkalaisilla oli ollut Predator kuvaamassa mielenosoittajia ja nauha Lieneen tempauksesta löytyi. Sitä oli käytetty koulutuksessa esimerkkinä ”rohkeudesta ja johtajuudesta – tai täydellisestä arvostelukyvyttömyydestä”.

Mike kysyi minulta, miten esimieheni suhtautuivat tekooni. Myönsin, etteivät he tienneet asiasta, sillä en raportoinut siitä mitään. Kerroin rikkoneeni niin montaa turvallisuusmääräystä etten edes tiedä, ja olisin voinut joutua episodin johdosta pulaan jos olisin kertonut siitä, vaikka lopputulos olikin hyvä. Mike ei voinut ymmärtää kertomaani.

Amerikkalaiset halusivat käyttää asiaa pr-mielessä, Liene kieltäytyi jyrkästi. Seuraavaksi sotilasjohtaja ”Mike” halusi esittää urhoollisuudesta annettavaa korkea kunniamerkkiä, hopeatähteä.

Selitin että olisin Suomessa vaikeassa tilanteessa jos palaisin yhdysvaltalainen korkea kunniamerkki rinnassani, ja että kaikki asiaan liittyvä julkisuus olisi edustamalleni organisaatiolle kauhistus ja johtaisi todennäköisesti median esittämiin kiusallisiin kysymyksiin siitä, mikä mies minä oikein olen, mitä minä olen puuhannut Afganistanissa ja niin edelleen.

LUE MYÖS:
Hän oli Suomen salaisimmissa töissä – laitoksesta kerrotaan ensi kertaa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)