Rakentamisen näkymät ovat selvässä nousussa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Suomen talousnäkymät piristyvät kesän lähestyessä

Suhdannenäkymät ovat kohentuneet kaikilla päätoimialoilla.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n mukaan suhdannetilanne on kohentumassa, vaikka se on yleisvireeltään yhä vaatimaton.

Tuotanto ja myynti ovat kasvussa, mutta erot toimialoittain ovat yhä suuria. Vanhat ongelmat työvoiman saatavuudesta ovat nousemassa jälleen pintaan.

Huhtikuun Suhdannebarometrissa suomalaisyritykset arvioivat suhdanteen piristyneen kevään aikana. Talous palautuu koronakriisistä lähikuukausien aikana, sillä suhdanneodotuksetkin ovat jatkaneet nousuaan.

– Suomen talous jatkaa piristymistään kesän tullessa. Rokotteet ja rajoitteiden purkaminen auttavat palvelusektorin tilannetta, joka monelta osin yhä varsin heikko. Suhdannenäkymät ovat nousussa kaikilla päätoimialoilla. Matalapaineessa pysytelleessä rakentamisessakin näkymät ovat selvässä nousussa,  EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen toteaa tiedotteessa.

Koronapandemia on iskenyt hyvin eri tavoin talouteen. Teollisuuden puolella näkymät ovat paranemassa heikosti pärjänneillä alatoimialoilla, kuten metsä- ja teknologiateollisuudessa, kun taas elintarviketeollisuuden veto on nyt vaisumpaa.

– Palveluissa samaa muutosta ei ole nähtävissä. Tieto- ja viestintäpalvelut sekä kauppa vetävät yhä, matkailu- ja ravintola-ala painii yhä vaikeuksissa, Pakarinen sanoo.

Vastaajayrityksistä 31 prosenttia koki riittämättömän kysynnän ongelmaksi. Toiseksi eniten ongelmia aiheutti osaavan työvoiman saatavuus, josta raportoi jo 21 prosenttia vastaajista. Työikäisen väestön väheneminen heijastuu yritysten toimintaan koko ajan enemmän.

– Osaavan työvoiman saatavuus oli iso ongelma jo ennen koronaa ja ongelma voimistuu kasvun käynnistyessä. Nyt tarvitaan uskottavia päätöksiä, joilla nopeutetaan ulkomaisen työvoiman lupaprosesseja, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

– Lisäksi tarvitaan koulutuksen osuvuuden parantamista, aloituspaikkojen kohdentamista tarvealoille sekä koulupudokkuuden entistä parempaa ehkäisyä, Häkämies jatkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt