X
SULJE MAINOS
Koronapandemian aiheuttama taantuma vuonna 2020 oli Suomessa euroalueen maltillisinta, ja nyt sama maltillisuus pätee myös talouden toipumiseen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Suomen talouskasvu hiipuu vuonna 2023

Suomessa talouskasvu on tänä ja ensi vuonna aiemmin ennakoitua nopeampaa.

Ruotsalaispankki SEB:n ekonomistien mukaan rajoitustoimien purkaminen tukee talouskasvua Euroopassa.

Ruotsin talous on jo noussut pandemiaa edeltäneelle tasolle, kun BKT kasvoi harvinaisen nopeasti vuoden toisella neljänneksellä. Kotitalouksien kulutuksessa on vielä paljon potentiaalia toipumiseen, ja myös vienti kiihdyttää talouskasvua toisella vuosipuoliskolla.

SEB:n ekonomistit odottavat Ruotsin BKT:n kasvavan 4,6 prosenttia tänä vuonna ja 3,9 vuonna 2022. Kasvuennustetta on nostettu hieman tämän vuoden osalta toukokuun ennusteeseen verrattuna.

Koronapandemian aiheuttama taantuma vuonna 2020 oli Suomessa euroalueen maltillisinta, ja nyt sama maltillisuus pätee myös talouden toipumiseen. SEB:n ekonomistit ennustavat Suomen talouden kasvavan kuluvana vuonna 3,2 prosenttia.

Kasvuennustetta on nostettu 3,0 prosentista 3,2 prosenttiin, mutta se on selvästi pienempi kuin esimerkiksi Ruotsin tai Viron vastaava luku. Hidas tuottavuuden kasvu ja kutistuva työikäisten määrä heikentävät Suomen talouden kasvupotentiaalia. Vuonna 2023 SEB povaa Suomen talouskasvuksi enää 1,6 prosenttia.

Pohjoismaiden ja Baltian ennustetaan toipuvan aiemmin ennakoitua nopeammin

Koronarajoitusten osittainen purku on parantanut Pohjoismaiden talouden kasvunäkymiä. Epävarmuustekijöistä huolimatta talouden toipuminen on lisännyt vauhtia Norjassa, pääasiassa vahvan kulutuksen ansiosta.

Tanskassa yhteiskunnan nopea avaaminen on puolestaan kiihdyttänyt talouskasvua, jonka vuoksi kasvuennustetta on nostettu tälle vuodelle.

Baltian maissa tilanne on hieman ristiriitainen, mutta toipumisen ennakoidaan jatkuvan vahvana. Virossa talous on toipunut yllättävän vauhdikkaasti, ja BKT:n ennustetaan kasvavan 6,6 prosenttia kuluvana vuonna ja 4,5 prosenttia vuonna 2022.

Myös Latvian kasvuennustetta tälle vuodelle on nostettu, kun Liettuassa talouskasvun ennustetaan olevan ennakoitua maltillisempaa.

Huoli kasvunäkymien epävarmuudesta

Kesän aikana rahamarkkinoiden keskeiseksi teemaksi on noussut huoli maailmantalouden ja ennen kaikkea Yhdysvaltojen ja Kiinan talouskasvun jatkuvuudesta, jonka seurauksena markkinoiden pitkän aikavälin korko-odotukset ovat painuneet voimakkaasti alas.

– Markkinoiden kasvuhuolia ovat kasvattaneet viime aikoina heikentynyt Yhdysvaltojen talousdata, pandemiatilanteen luoma epävarmuus ja arvailut siitä, että millä aikataululla keskuspankit tulevat vähentämään stimulusta. Näyttää todennäköiseltä, että korko- ja valuuttamarkkinoilla syksyn tunnelmia tulee leimaamaan epävarmuus ja odotamme pitkien korkojen kääntyvän merkittävämpään nousuun vasta epävarmuuden hälvetessä, SEB:n päästrategi Jussi Hiljanen toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt