Suomen EU-puheenjohtajuuskaudesta tulee kirjoittajan mielestä todella vaativa. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Olavi Ala-Nissilä: Suomen pj-kaudella EU:ssa kaikki pöydällä

Suomen puheenjohtajuuskausi EU:ssa alkaa 1. heinäkuuta. 

Se tulee olemaan ennennäkemättömän haasteellinen. Kaikki on pöydällä.

Puheenjohtajuuskauden alkaessa uusi EU-parlamentti järjestäytyy. Uuteen parlamenttiin tulee erilaisista populistipuolueista iso ja äänekäs joukko jäseniä. Komission kokoaminen voi olla vaikea harjoitus mutta tehtävä on.

Brexit on pöydällä. Britanniassa puolueet ovat pirstoutuneet tavalla, että mitään linjauksia siellä tuskin syntyy.  Kova Brexit tulee olemaan kova juttu Suomen puheenjohtajuuskaudella.

Italian talous hyytyy. Järjen puhuminen Italian hallitukselle tuskin onnistuu mutta pitää yrittää. Rahoituskriisin riski on olemassa.  Unkari ja Puola ovat myös esillä varmasti.

EU:n tulevan kauden politiikkalinjaukset ja rahoituskehykset ovat tottakai pöydällä.

EU maksaa EU-kansalaiselle 90 senttiä päivässä. Budjetin koosta käydään keskustelua prosentin sadasosien tasolla vaikka yhteiset EU:n haasteet vaativat nyt panostusta. Tämä koskee monia rahoituskehysten painopistealuetta. Esimerkiksi ruoantuotannon riskit kasvavat, vastapakotteet ovat voimassa ja kannattavuus on riskirajoilla.  Leikkaukset EU:n maatalousbudjetista olisivat nyt järjettömiä mutta voidaanko ne välttää?

Eduskuntapuolueet linjasivat yhteisesti Suomen tavoitteita pj-kaudelle. Listasta tuli laaja mutta tärkeä.  Mutta voidaanko niitä viedä eteenpäin?

EU:n yhtenäisyys on tärkeää. Ulkopuolella EU:n on pelikirjoja, joissa EU:n vaikeudet nähdään hyvänä asiana.

Puheenjohtajuuskausi on todella vaativa. Uusi toimintakykyinen hallitus siihen tarvitaan.

Olavi Ala-Nissilä

Olavi Ala-Nissilä

Olavi Ala-Nissilä on keskustan kansanedustaja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt