Verkkouutiset

Suomen pidettävä varansa – ”Vastaamossa ikävä uhkakuva”

Jarno Limnéllin mielestä teknologiaan liittyvät turvallisuuskysymykset on huomioitava entistä tarkemmin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vastaamon tietomurtotapaus ja Ruotsin päätös estää kiinalaisyhtiöiden tekniikan käyttö 5G-verkkoa rakennettaessa ovat turvallisuuskysymyksiä, jotka aiheuttavat jatkossa entistä enemmän huolta maailmanpolitiikassa, ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja ihmisten arjen turvallisuudessa, arvioi Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll.

Hän korostaa, että tietoturvallisuuden pitää kehittyä koko ajan. Tällä vuosikymmenellä teknologiaan liittyvät turvallisuuskysymykset tulevat olemaan erittäin merkittäviä suomalaiselle yhteiskunnalle.

Hallitus julkisti ulko- ja turvallisuuspoliittisen selontekonsa viime viikon torstaina.

– Kun vertaillaan pidemmällä ajanjaksolla ulko- ja turvallisuuspoliittisia selontekoja keskenään, niin uusimmassa selonteossa kyber-, hybridi- ja teknologiateemat korostuvat entistä enemmän, Limnéll sanoo Verkkouutisille.

– Teknologian painoarvo lisääntyy koko ajan turvallisuuskysymyksissä.

Limnéllin mukaan Vastaamon tapaus, jossa ihmisten arkaluontoiset tiedot vuotavat vääriin käsiin, on ollut uhkakuva ikävämmästä päästä, ja se on ollut esillä jo aikaisemmin.

– Nyt me olemme siinä tilanteessa.

Limnéll mielestä Vastaamon tietomurtoa tutkimaan pitää perustaa selvitysryhmä. Yhteiskunnan on reagoitava tähän vahvasti ja samalla otettava oppia varautumisen ja kriisinsietokyvyn kehittämiseen.

– Tämän pitää olla herätys yhteiskunnalle. Tämä selvitysryhmä pitää perustaa miettimään laajempia toimenpide-ehdotuksia siitä, miten tämänkaltaiset tapahtumat jatkossa estetään ja miten varautumistamme kehitetään.

Uudenlaiset haavoittuvuudet

Teknologian kehityksen nopeus kiihtyy koko ajan, ja se vaikuttaa yhä enemmän kaikkiin yhteiskunnan toimintoihin ja niihin liittyvään turvallisuuteen, mukaan lukien yritysten ja ihmisten arkipäivän turvallisuus.

– Teknologian nopea kehittyminen tuo mukanaan uudenlaisia haavoittamisen mahdollisuuksia ja haavoittuvuuksia, joita joku pahantahtoinen valtiollinen tai ei-valtiollinen toimija voi hyväksikäyttää ikäviin tarkoituksiin, Limnéll varoittaa.

Hänen mielestään on tärkeää ymmärtää ja tunnistaa mahdollisimman hyvin digitaalisen yhteiskunnan haavoittuvuudet.

– Eli miten voidaan vaikuttaa pahantahtoisesti niin demokratiaan, poliittiseen päätöksentekoon, ihmisten arkipäivän turvallisuuden tunteeseen kuin yhteiskunnan ilmapiiriin, Limnéll sanoo.

– Haavoittuvuuksien seuraamisen ja arvioimisen pitää olla jatkuvaa.

USA:n ja Kiinan kiristyneet välit

Tuoreen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan Suomen toimintaympäristöön vaikuttaa tällä hetkellä erityisesti suurvaltojen välisten suhteiden muutos. Suurvaltojen suhteet ovat monissa kysymyksissä kärjistyneet, mikä vaikeuttaa toimintaa kansainvälisessä sääntöpohjaisessa järjestelmässä.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) toteaa useiden kansainvälisen politiikan ilmiöiden nostavan riskitasoa myös Itämeren piirissä, vaikka Suomen turvallisuusympäristö on vakaa. Erityisesti voimapolitiikan paluu, sopimusperustaisuuden rapautuminen ja asevalvontapolitiikan kriisi heijastuvat Suomen uhkakuviin.

Limnéll mainitsee Yhdysvaltain ja Kiinan kiristyneet välit.

Hän korostaa, että tällä hetkellä käynnissä oleva globaali teknologiakamppailu on osa laajempaa Yhdysvaltojen ja Kiinan valtataistelua politiikasta, taloudesta, turvallisuudesta ja maailmanherruudesta.

– USA:n ja Kiinan kamppailussa on kyse ennen kaikkea ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, ei ensisijaisesti kauppapolitiikasta, hän toteaa.

Suomessakin suursuosion kerännyt mobiilisovellus TikTok on noussut julkiseen keskustekuun siihen liittyvien tietoturvakysymysten vuoksi.

Limnéll korostaa, että TikTok on vain yksi sovellus ja esimerkki tässä kokonaisuudessa. Muun muassa kiinalaisen telejätti Huawein asemasta Euroopassa tai hakukoneyhtiö Googlen toiminnasta Kiinassa on keskusteltu paljon.

Limnéllin mukaan tällä hetkellä ollaan luomassa uutta maailmanjärjestystä, johon teknologian hallitseminen ja datan omistaminen liittyvät vahvasti. EU:n pitäisi ryhdistäytyä teknologiakilvassa ja osallistua siihen omilla sovelluksillaan.

– Tällaiseen maailmaan me olemme matkalla.

Limnéllin mielestä Suomen poliittisessa päätöksenteossa pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota nopeasti kehittyvään teknologiaan, joka on yhä merkittävämmässä asemassa Suomen turvallisuuden ja kilpailukyvyn kannalta.

– Se edellyttää poliittista ohjaamista sen suhteen, missä joukossa Suomi haluaa olla, miten rakennamme omaa teknologiaamme ja miten huolehdimme siihen liittyvästä turvallisuudesta.

– Nämä ovat hyvin vahvasti poliittisia asioita, ja ne on otettava poliittisessa päätöksenteossa huomioon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)