Suomen Pankki. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Suomen Pankin mukaan talous kasvaa 2,6 prosenttia

Keskuspankki arvioi talouskasvun tänä vuonna olevan joulukuun ennustetta nopeampaa.

Vaikka pandemiatilanne on heikentynyt vuoden alkupuolella, keskuspankki arvioi Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 2,6 prosenttia.

Suomen Pankin väliennusteessa oletetaan edelleen, että kun rokotuskattavuus kasvaa, yhteiskuntaa voidaan avata ja talouskasvu pääsee vauhtiin.

Talouden toipuminen jatkuu vuonna 2022, jolloin kasvu yltää 2,7 prosenttiin. Kasvu hidastuu 1,2 prosenttiin vuonna 2023, jolloin kasvua rajoittavat työikäisen väestön väheneminen ja heikko tuottavuuskasvu.

Yksityinen kulutus on tänä vuonna kasvun veturina.

– Heikentynyt epidemiatilanne suitsii kulutusmahdollisuuksia vielä vuoden alkupuolella, vaikka pandemian oloissa on opittu toimimaan turvallisemmin ja uusia toimintatapoja on kehitetty. Rokotuskattavuuden kasvu lisää uskoa pandemian päättymisestä, ja yksityisen kulutuksen kasvu kiihtyy vuoden aikana. Kulutuksen kasvu pysyy vahvana vuonna 2022, pankki arvioi.

Työllisyysaste heikentyi viime vuonna vajaalla prosenttiyksiköllä eli 71,6 prosenttiin, mutta se palautuu Suomen Pankin mukaan pandemiaa edeltäneelle tasolle ensi vuonna.

– Koronakriisin aikana työpaikkoja on menetetty erityisesti palvelualoilla. Vaikka pandemian kolmannen aallon vaikutukset yritystoimintaan ja työllisyyteen ovat vielä epävarmat, palvelualojen työllisyyden kasvun voi odottaa jatkuvan kriisin jälkeen. Työllisyyden paranemista jarruttavat ennustejakson lopussa sekä hitaaksi jäävä talouskasvu että edelleen jatkuva työikäisen väestön väheneminen, pankki toteaa.

Inflaatio vauhdittuu tänä vuonna 1,3 prosenttiin energian hintojen nousun ja muiden tilapäisten tekijöiden vuoksi. Palveluiden hintojen nousu ylläpitää inflaatiota vuosina 2022–2023.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt