Suomen Pankki. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Suomen Pankin neuvonantaja KL:lle: Velanotto vaatii ratkaisuja

Matka julkisen talouden kestävyyttä kohti on selvästi pidempi kuin ennen koronakriisiä.

Koronaepidemian merkittävä kiihtyminen Suomessa toisi riskin talousennusteiden heikentymisestä uudelleen, arvioi Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja Kauppalehdelle.

Kajanojan mukaan yrityksiä ja kotitalouksia on pystytty perustellusti tänä vuonna mittavasti tukemaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että julkisia varoja ei voi samalla tavalla pidemmän päälle loputtomiin käyttää yritysten tukemiseen.

– Kun nyt on perusteltua ottaa paljon julkista velkaa, tarkoittaa se samalla sitä, että on vielä aikaisempaa tärkeämpää tehdä ratkaisuja julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyden varmistamiseksi, Kajanoja sanoo.

Näitä ratkaisuja ovat hänen mukaansa esimerkiksi työllisyysasteen nostaminen ja sellainen sote-uudistus, joka jarruttaa menojen kasvua.

Suomen Pankin ennusteen mukaan työllisyys uhkaa heiketä pitkäaikaisesti. Ennusteen mukaan työllisyysaste on noin 71 prosenttia vuonna 2022.

– Kun ennuste työllisyysasteen kehityksestä on näin heikko, matka julkisen talouden kestävyyttä kohti on selvästi pidempi kuin vielä ennen koronakriisiä, Kajanoja arvioi.

Hänen mukaansa nyt pitäisi tehdä enemmän työllisyysasteen nostamiseksi kuin se mitä ennen koronakriisiä näytti olevan tarpeen tehdä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt