Verkkouutiset

Näin THL:n kauhuskenaario voisi toteutua

6,2 prosentin päiväkasvu riittäisi ennusteen toteutumiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi lauantaina, että kuntavaalien alkuperäisenä vaalipäivänä 18.4. päivittäisiä tartuntoja voisi olla jopa 2600-11000. 11000 tartuntaa perustui arvioon, jonka mukaan kevään tartuttavuusluku olisi 1,35, eli jokainen viruksen saanut tartuttaisi keskimäärin 1,35 muuta ihmistä. Uusi arvio koronavirustilanteen kehittymisestä nousi esiin, kun oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi lukujen vaikuttaneen kuntavaalien siirtämiseen.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta tarkensi lauantai-iltana Helsingin Sanomille, ettei kyse ole THL:n virallisesta arviosta, vaan ne esiintyvät lausunnon ”taustaosiossa”. Hänen mukaansa THL:n hallitukselle antamassa varsinaisessa arviossa puhuta dramaattisista luvuista yhtään mitään. Hän totesi HS:lle, että ”oikeusministeri on nyt sitten poiminut itse tällaisia lukuja nähtävästi”.

Alueellisia koronatilastoja keränneen ja valtakunnallista tilannetta tutkineen analyytikko Ilkka Rauvolan mukaan nykyisten lukujen valossa näyttää siltä, että nykyisellä kasvuvauhdilla ennuste saattaisi toteutua osassa Suomea. Tämä edellyttäisi, että epidemian kasvu ei esimerkiksi rajoitusten takia hidastuisi vaan jatkuisi THL:n ennustaman 6,2 prosentin päiväkasvulla aina vaalipäivään asti.

– Etelä-Suomen luvut ovat melko hyvin linjassa THL:n vaalipäivän ennusteen (6,2 prosentin päivittäinen kasvu) kanssa, analyytikko Ilkka Rauvola toteaa Twitterissä.

– Esimerkiksi Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus on 25.2. jälkeen noussut 7 prosenttia päivässä, Espoossa 6.2, Vantaalla 5.6 ja Helsingissä 4.2 prosenttia päivässä, Rauvola sanoo.

Analyytikko on julkaissut ketjussa kuvan uusien tartuntojen kehityksestä (alla), joka hänen mukaansa kiteyttää Suomen ongelman.

– Suomen ongelma on tässä. Tässä kuvassa on 84 prosenttia Suomen tämän päivän tartunnoista. Ilmaantuvuus kasvaa ehtymättömällä vauhdilla samalla kun uusien varianttien osuus tartunnoista kasvaa, Rauvola toteaa.

– Pirkanmaan tilanne näistä parhain. Sielläkin on kasvua, mutta hitaampaa.

Valtakunnallisesti hiihtolomat ovat hidastaneet uusien tartuntojen kasvua eri puolella Suomea. Tartunnat ovat laskeneet esimerkiksi Päijät-Hämeessä, Etelä-Savossa, Vaasassa, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Länsi-Pohjassa ja Lapissa.

Vain Keski-Suomessa ilmaantuvuus on hieman noussut hiihtolomien aikana. Kaikkialla muualla ilmaantuvuus joko on pysynyt paikallaan tai laskenut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)