LKS 20171215 Oluthylly marketissa 10. joulukuuta 2017. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomen olutvero EU-maiden kovin – ero Saksaan liki 18-kertainen

Suomen olutvero on 57 prosenttia kovempi kuin toiseksi eniten verottavassa EU-maassa.

Panimoliiton mukaan Suomessa vero-ohjaus mietojen alkoholijuomien pariin on heikkoa.

– Olutvero on Suomessa EU-maiden korkein, 57 prosenttia korkeampi kuin toiseksi eniten verottavassa jäsenvaltiossa Irlannissa. Ero EU:n lievimpiin olutverottajiin kuuluvaan Saksaan on lähes 18-kertainen. Suomessa suositaan yhä väkeviä alkoholijuomia, sillä ero oluen ja väkevien juomien verotuksessa on maassamme EU:n kolmanneksi pienin.

Hallitus päätti budjettiesityksessään jälleen kerran tilkitä valtion budjettivajetta panimojuomilla. Alkoholiveroa on tarkoitus nostaa 30 miljoonalla eurolla ja virvoitusjuomaveroa 25 miljoonalla

Panimoliitto toteaa, että hallituksen veronkorotusten perustelut vaihtelevat kovasti.

– Budjettiriihen yhteydessä kerrotun perusteella ensi vuoden alun korotukset eivät liity alkoholipolitiikkaan, vaan tarpeeseen saada jostakin puuttuvat verovarat. Tämän vuoden alussa panimojuomien verojen korotuksia – esimerkiksi oluessa noin 11 miljoonalla – sen sijaan perusteltiin kasvavilla sosiaali- ja terveysmenoilla, joita arveltiin syntyvän väkevien oluiden, lonkeroiden ja siiderien tulosta päivittäistavarakauppaan.

Panimoliiton vuoden ensimmäistä puoliskoa koskeva myyntitiedote kuitenkin osoittaa, että alkoholilain vaikutus on ollut neutraali – kokonaisuutena nousua vain 0,3 prosenttia oluen ja siiderin laskiessa.

– Tässä valossa on vaikea nähdä alkoholihaittojen lisääntyneen, minkä vuoksi olisikin oikein palata verokantaan, joka edelsi alkoholilain uudistusta. Veroja tulisi panimojuomissa siten laskea, ei korottaa, Panimoliitto sanoo tiedotteessaan.

Panimoalan kokonaisveropotti 2 miljardia

Viime vuonna panimoala työllisti Suomessa suoraan 1 684 henkilöä, koko arvoketjussa raaka-aineiden tuotannosta kuluttajille asti työllistävä vaikutus oli noin 26 000 henkilöä. Näiden joukossa tuhat mallasohran viljelijää.

– Mikäli alkoholinveronkorotus kohdistuu olueen, uhkaa se muun muassa näiden viljelijöiden työllisyyttä, sillä on todennäköistä, että matkustajatuonti lähtee uuteen nousuun uuden alkoholilain aiheuttaman pienen laskun jälkeen, Panimoliitto ennakoi.

Yli 60 prosenttia maahantuodusta oluesta on jo tällä hetkellä muualla kuin Suomessa valmistettua.

Työpaikkojen kautta Suomen valtio sai panimoalalta verotuloja vuonna 2017 noin 330 miljoonaa euroa, ja alan kerryttämä kokonaisveropotti oli kaksi miljardia euroa. Suuri osa tästä on valmisteveroja.

– Valmisteveroilla tulisi olla jokin katto, jotta ala voisi investoinneilla osallistua myös muihin kuin verotalkoisiin. Panimoala vetoaa, että ilmoitettuja veronkorotuksia ei toteuteta niin virvoitusjuoma- kuin alkoholiveronkin osalta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt