Minkki Ypäjällä sijaitsevalla tilalla. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

Suomen minkkitarhoilta ei ole löytynyt koronavirusta

Testaukset on tehty nyt viidellä tarhalla.

Suomalaisilta minkkitarhoilta ei ole ensimmäisten testien perusteella löytynyt koronavirusta, Ruokavirasto tiedottaa.

Testaukset on tehty nyt viidellä minkkitarhalla. Yhteensä testataan 30 tarhaa, jotka sijaitsevat kymmenessä kunnassa. Kunnat ovat Kalajoki, Kauhava, Kaustinen, Kokkona, Korsnäs, Mustasaari, Närpiö, Pedersöre, Uusikaarlepyy ja Vöyri.

Kunnat on otettu mukaan testaukseen koronaepidemiatilanteen ja minkkien tuotantomäärien perusteella.

Näytteet otetaan minkeistä, jotka ovat kuolleet omia aikojaan. Näytteenotto tehdään Ruokaviraston laboratoriossa.

Seurantanäytteenotto suoritetaan loppuun ensi viikon aikana. Kun siitä saadaan tulokset, voidaan suunnitella jatkoseuranta. Silloin näytteitä otetaan kaikilta Suomen minkki- ja suomensupitarhoilta.

Koronavirus tarttuu helposti ihmisistä minkkeihin. Minkkien lisäksi muista turkiseläimistä se voi tarttua myös supikoiraan.

Turkistarhojen tilanteeseen havahduttiin, kun esimerkiksi Tanskassa ja Alankomaissa havaittiin minkkitarhoilla laajoja koronavirusepidemioita. Lisäksi tartuntoja minkeillä on havaittu myös esimerkiksi Espanjassa ja Yhdysvalloissa, Helsingin Sanomat uutisoi.

Tanskassa joudutaan tartuntojen vuoksi lopettaa kaikki maan tarhatut minkit, eli noin 15–17 miljoonaa eläintä. Tanskassa minkeissä on myös havaittu koronaviruksen muuntunutta versiota, joka on puolestaan tarttunut ihmisiin, HS uutisoi.

Suomen turkistarhoilla minkkejä on Tanskaa vähemmän. HS:n mukaan minkkejä on noin miljoona ja suomensupia noin 160 000. Turkiseläimistä Suomen tarhoilla eniten on kettuja, noin 1,8 miljoonaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt