Verkkouutiset

Suomen lähistön ruutitynnyrissä kiehuu – Moskova pelkää Kaliningradista uutta Krimiä

Venäjä on osoittanut uutta hermostumista Kaliningradin alueestaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jamestown-säätiön sivuilla kirjoittava analyytikko Paul Goble varoittaa Kaliningradin jälleen esiin tulleesta uhasta lännen ja Venäjän väleihin. Moskovassa on satunnaisesti Ukrainan Krimin valtauksen jälkeen pelätty, että länsi vastaisi ”kostamalla” ja valtaamalla Venäjältä sen emämaasta erillisen kummajaisalueen Puolan ja Liettuan välissä.

”Venäjän pelkoja on, että länsi käyttää hyväkseen Kaliningradin maantieteellistä eristäytyneisyyttä, väestön ja jopa joidenkin viranomaisten tyytymättömyyttä, ja naapurimaiden intressejä saada takaisin alueita joita neuvostojohtaja Josif Stalin otti 1945″, Goble kirjoittaa.

Hänen mukaansa useimmat Venäjällä asiaa käsittelevät artikkelit heijastavat paranoiaa ja tarvetta sekoittaa mieliä Krimin valtauksesta. Kommentit myös oikeuttavat Venäjän aggressioita alueella tai toimivat selittävänä tekijänä Vladimir Putinin koville otteille.

Viime viikkoina on kuitenkin tapahtunut uutta.

* Kaliningradin viranomaiset ovat käynnistäneet alueen ulkomaisten suhteiden katkaisun. Historiallinen saksalais-venäläinen talo suljettiin. Alueen nimen palauttamista Königsbergiksi ajavia on uhattu raskailla rikossyytteillä separatismista.

”Moskova vaikuttaa huolestuneelta, että yhä useammat alueen asukkaista tulevat kiinnostuneiksi omasta suunnastaan – ehkä ’neljännestä Baltian tasavallasta’, kuten jotkut Kaliningradin aktivistit 1990-luvulla ehdottivat – kuin pysymisestä Venäjän federaatiossa”.

* Liettualainen kansanedustaja ehdotti tammikuun lopussa Kaliningradin statuksen muuttamista. Moskovan kielteinen ja jyrkkä reaktio oli niin raju, että Liettua joutui julistamaan, ettei se enää nosta asiaa esiin – ikinä. ”Äärimmäinen Venäjän reaktio ylitti selvästi kaikki Moskovan aiemmat torjunnat ehdotuksille, ettei joku Venäjän federaation alue säilyisi sen rajojen sisällä”.

* Kolmanneksi, moskovalainen kommentaattori Grigori Trofimtshuk on kysynyt, olisiko Ukrainan skenaario eli alueen anneksointi – tällä kertaa lännen toimesta – mahdollinen Kaliningradissa. Jo tällaisen esiin nostaminen on Goblen mukaan osoitus Moskovan hermostuneisuudesta tai halusta luoda provokaatio yhä jyrkemien toimien oikeuttamiseksi Liettuaa tai Puolaa kohtaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)