X
SULJE MAINOS
Molotov-Ribbentrop -sopimus jakoi Itä-Euroopan näillä parilla lauseella. Suomi käsiteltiin Baltian maiden mukana.

Suomen kohtalon kaksi lausetta – alkuperäinen Molotov-Ribbentrop julki

Synkästä sopimuksesta oli tätä ennen nähty vain kopioita.

Venäjällä on julkistettu Neuvostoliiton alkuperäiskappaleet Euroopan jakaneesta Molotov-Ribbentrop -hyökkäämättömyyssopimuksesta ja salaisesta lisäpöytäkirjasta. Se määritti natsi-Saksan ja Neuvostoliiton etupiirit toisen maailmansodan alla itäisessä Euroopassa.

Kopiot Neuvostoliiton venäjän- ja saksankielisistä sopimuksista 23. elokuuta 1939 löytyvät tästä.

Ulkoministerien Ribbentrop ja Molotov allekirjoitukset.

Sopimuksen salaisessa lisäpöytäkirjassa sovittiin Saksan ja Neuvostoliiton etupiirijaosta seuraavalla tekstillä: Mikäli Baltian valtioihin (Suomi, Viro, Latvia, Liettua) kuuluvilla alueilla tapahtuu alueellisia tai poliittisia muutoksia, muodostaa Liettuan pohjoisraja Saksan ja SNTL:n (Neuvostoliitto) etupiirien rajan. Tässä yhteydessä molemmat osapuolet tunnustavat Liettuan vaatimuksen Vilnan alueeseen.

Teksti mahdollisti Saksalle ja Neuvostoliitolle Puolan miehityksen. Neuvostoliitto pääsi miehittämään Baltian maat ja aloittamaan Talvisodan.

Neuvostoliitto kiisti jyrkästi salaisen lisäpöytäkirjan olemassaolon ja tunnusti sen vasta 1989.

Alkuperäiskappaleita sopimuksista ei ole aiemmin nähty julkisuudessa. Sodan jälkeen amerikkalaiset löysivät sopimuksesta mikrofilmin, ja kopio pöytäkirjoista on museossa Saksassa.

Ulkoministeri Vjatseslav Molotov allekirjoitti sopimuksen 23. elokuuta 1939 Moskovassa Saksan ulkoministeri Joachim von Ribbentropin ja neuvostojohtaja Josif Stalinin seistessä hänen takanaan Leninin kuvan alla. National Archives & Records Administration, nara.gov