Veneilijä järvellä Lahdessa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Suomen järvet kuihtuvat, toimia vaaditaan

Kansanedustajien mukaan kuivuuteen varautuminen on Suomessa jäänyt vähälle huomiolle.

Kansanedustajat Pauli Kiuru (kok.) ja Veijo Niemi (ps.) ovat jättäneet yhdessä 13 muun kansanedustajan kanssa hallitukselle kirjallisen kysymyksen vesistöjen säännöstelylupien uudistamisesta.

Järvien vedenkorkeudet ovat viime vuosina laskeneet ennätysalhaisiksi. Suomen ympäristökeskuksen tietojen mukaan Suomessa on noin 350 säännösteltyä järveä, ja varsinkin viime kesänä järvien korkeudet ovat olleet erityisen alhaalla Länsi- ja Keski-Suomessa.

Kansanedustaja Pauli Kiuru kertoo, että varsinkin veneilijät ja kesämökkien omistajat ovat olleet yhteydessä.

– Jokainen voi itse nähdä, että ongelmia on. Kuivuudesta ja matalasta vedenkorkeudesta johtuvat kielteiset vaikutukset vaikuttavat virkistyskäyttöön, elinkeinojen harjoittamiseen, eläimistöön sekä ympäristöön, Pauli Kiuru kertoo tiedotteessaan.

Edustajien mukaan vesistöjen tulvariskiin on varauduttu suunnittelulla jo pitkään, mutta kuivuuteen varautuminen on jäänyt liian vähälle huomiolle.

– Nykyiset 50 – 60 vuotta vanhat säännöstelyluvat ovat perusteiltaan vanhentuneita. Ne eivät vastaa nykyisiä virkistyskäytön, ympäristöarvojen, talouden eikä suojelukäytäntöjen vaatimuksia, Veijo Niemi toteaa.

Kansanedustajien mukaan on ilmeistä, että olemassa olevat säännöstelyluvat vastaavat huonosti muuttuneisiin olosuhteisiin. Heidän mukaansa asia vaatii kattavaa selvitystä ja lupien kokonaisvaltaista tarkastelua.

Kirjallisen kysymyksen ovat allekirjoittaneet edustajat kuudesta eri puolueesta. Pauli Kiurun ja Veijo Niemen mukaan asia on niin merkittävä, että asiaa ei voi enää pitkittää.

– Huoli on yhteinen ja puoluerajat ylittävä, edustajat toteavat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt