ISIS-perheitä poistumassa Syyrian Baghuzin kylän taistelualueelta. LEHTIKUVA / AFP Delil Souleiman

Suomen Amnestyn mielestä ISIS-naiset ja -lapset on tuotava kotiin

Syyrian ISIS-leirillä uskotaan olevan luultua enemmän suomalaisia naisia ja heidän lapsiaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osaston johtaja Frank Johanssonin mukaan Syyrian leirien olosuhteet ovat erittäin vaaralliset sekä siellä olevien lasten fyysiselle terveydelle että henkiselle kehitykselle. Johanssonin mielestä heidät tulisi kotiuttaa äitinsä kotimaahan. Hän toteaa, että lapsen edun näkökulmasta on suotavaa pysyä yhdessä äidin kanssa.

– Eli lasten edun mukaan myös suomalaiset äidit tulisi tuoda kotiin ja katsoa asioita sen jälkeen rauhallisemmin täällä. Tämä ei siis sulje pois mahdollisia oikeudenkäyntejä äitejä vastaan Suomessa tai kv-tuomioistuimessa, Frank Johansson sanoo Twitterissä.

– Pitää myös muistaa, että ISIS:in alueelta pois pääseminen on näille naisille todennäköisesti ollut mahdotonta ja että heihin on mahdollisesti kohdistunut painostusta ja mahdollisesti myös väkivaltaa. Vaikka ovat vapaaehtoisesti lähteneet, mieli on voinut muuttua ajan kuluessa, hän jatkaa.

Frank Johanssonin mukaan sotarikoksiin tai vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin mahdollisesti syyllistyneet tulee saada oikeuden eteen ja oikeusprosessin tulee täyttää kansainväliset kriteerit. Lasten etu on Johanssonin mielestä kuitenkin aina huomioitava ensisijaisesti.

Frank Johansson myöntää, että oikeudenkäynnit olisi teoriassa parempi pitää paikan päällä, koska todistajien löytäminen on silloin helpompaa. Hänen mukaansa on kuitenkin epätodennäköistä, että Syyriassa tai Irakissa olisi resurssit oikeudenmukaisiin oikeudenkäynteihin.

– Useasti väläytelty kansainvälinen rikostuomioistuin tätä varten on toinen vaihtoehto, kolmas on, että kansalaiset tuodaan kotiin ja oikeusprosessi käydään täällä. Kv.tuomioistuimen käyntiin polkaiseminen kestää kuitenkin kauan ja lapset on saatava leireiltä pois kiireellisesti.

Jihadismitutkija Juha Saarinen on eri mieltä äitien kotiuttamisesta.

– Äidit ovat päättäneet viedä lapsensa konfliktialueelle huolimatta suurista riskeistä. Lapsien hyvinvoinnin kannalta on ensisijaista että heillä ei ole kontaktia edes vanhempiinsa, jos nämä kannattavat yhä jihadistista ideologiaa, hän vastaa Johanssonille.

Yle vieraili hiljattain ensimmäisenä suomalaisena mediana Syyrian Al-Holin ISIS-leirillä. Siellä kerrotaan olevan jopa 44 suomalaista naista ja lasta.

Juha Saarinen muistutti aiemmin perjantaina, että palaajien mahdollista osallistumista aseelliseen toimintaan tai suhtautumista ISIS-järjestöön ja jihadistiseen liikehdintään on vaikea selvittää. Niin sanottujen vierastaistelijoiden saaminen oikeuden eteen tai tuomituksi kotimaassa on myös osoittautunut erittäin vaikeaksi. Esimerkiksi ruotsissa tässä ei ole onnistuttu.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt