UV-robotti desinfioi Münchenin lentokenttää.

Suomeen tulossa robotteja torjumaan koronaa

UVD Robotsin desinfiointirobotteja käytetään yli 60 maassa.

Suomeen aletaan tuoda desinfiointirobotteja, jotka puhdistavat jopa 99,99 prosenttia siivottavan tilan taudinaiheuttajista.

– Käymme tällä hetkellä neuvotteluja kauppakeskusten, sairaaloiden ja kuntosalien kanssa laitteiston käytöstä palveluna, robotteja maahantuovan Omega-north Oy:n toimitusjohtaja Mika Hänninen kertoo tiedotteessaan.

Hän arvioi, että paluu normaaliin arkeen edellyttää uusia keinoja varmistaa asiakkaiden ja käyttäjien turvallisuus. Tässä UV-robotin desinfiointikyky on yksi keino.

UV-robotti desinfioi leikkaussalin, lastenhoitotilan tai kokoushuoneen noin kymmenessä minuutissa. Se tekee sen joko itsenäisesti etukäteen ohjelmoidun suunnitelman mukaan tai ihmisen manuaalisesti ohjaamana.

UV-robotti näyttää isolta robotti-imurilta, jonka päällä on UV-valoa säteilevä lasinen torni.

Ihminen voi olla toimivan robotin lähellä suojavarustuksessa. Ilman suojaavia varusteita ihmisen tulee pitää käynnissä olevaan robottiin vähintään viiden metrin etäisyys. Tällöin altistuminen ei saa kestää yli 27 sekuntia. Myös lasiseinä estää UV-valon haitallisen siirtymisen.

Hännisen mukaan robotin käyttö on täysin turvallista, jos huolehditaan suojatoimista tai suositelluista etäisyyksistä.

Suomessa UVD Robotsin laite on pilottikäytössä turkulaisessa fysioterapia- ja urheiluvalmennuskeskuksessa.

UVD Robotsin laitteita on käytetty koronapandemian muun muassa torjuntaan Kiinan Wuhanissa, Kööpenhaminan Kastrupin lentokentän konferenssikeskuksessa ja Lontoon Heathrown lentokentällä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt