Verkkouutiset

Samaa ansiotulopohjaa verotettaisiin jatkossa kolmelta eri taholta. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Suomeen on tulossa mekanismi, joka korottaa veroja”

Veronmaksajien Teemu Lehtinen varoittaa maakuntaveron uhkaavan koko verojärjestelmää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ajamaan sote-uudistukseen kytkeytyvä maakuntavero on herättänyt hämmennystä kevään edetessä.

Keskustan riveistä nostettiin esiin muutokseen sisältyviä ongelmia vielä toukokuussa. Kuntavaaliväittelyissä hallituspuolueet ovat korostaneet yhtenäisyyttä ja vakuuttaneet, ettei uusi veromuoto tule nostamaan kokonaisveroastetta. Muun muassa vasemmistoliitto on pitänyt maakuntaveron käyttöönottoa täysin välttämättömänä sote-uudistuksen kannalta.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen varoittaa verojärjestelmälle koituvista mittavista vahingoista, jos näin laajaa hanketta tehdään kiireellisellä aikataululla. Hän kehottaa nojaamaan valmistelussa muun muassa valtiovarainministeriön asiantuntemukseen ja etenemään harkinnalla.

– Ei näitä veroja pidä noin vain heitellä poliittisen tunnelman pohjalta, vaan ne pitäisi miettiä kunnolla loppuun saakka. Verotuksessa ei ole koskaan hyvä resepti, jos edetään vain puhtaalla mielipiteellä, Teemu Lehtinen sanoo Verkkouutisille.

Hän epäilee vahvasti väitteitä siitä, etteikö maakuntavero nousisi varsin nopeasti sen käyttöönoton jälkeen. Uusiin maakuntiin kohdistuu huomattavia menopaineita väestön ikääntymisen ja sote-kustannusten kasvun myötä.

Uusi mekanismi kiristäisi työn verotusta

Ongelmallisinta olisi, että jatkossa samaan ansiotulojen pohjaan kohdistuisi kolme itsenäistä veroa.

– Valtion alla olisi kaksi porrasta, joilla olisi pikemminkin painetta nostaa veroprosentteja. Lopputuloksena valtion tasolla jouduttaisiin epätoivoisesti tekemään muutoksia, joilla kompensoitaisiin kunnallis- ja maakuntaverojen kiristyksiä, jos kokonaisveroaste haluttaisiin pitää edes nykyisellä tasolla, Lehtinen sanoo.

Kunnallisveron kehitystä seuraamalla käy selväksi, että vastaavilla veroilla on harvemmin tapana laskea. Keskimääräinen kunnallisveroprosentti on noussut melko tasaiseen tahtiin vuoden 1990 jälkeen. Keskiarvo oli tuolloin 16,47 prosenttia, nykyisin 20,02 prosenttia.

Teemu Lehtinen pitää todennäköisenä, että maakuntaveron suunta osoittaisi lähivuosina samalla tavoin yläviistoon. Hän huomauttaa, että myös nykyiset hallituspuolueet ovat usein puhuneet työn verotuksen keventämisestä.

– Yksikään taho ei ole ilmoittanut haluavansa kiristää kaikkien työntekijöiden verotusta. Nyt kuitenkin meille on tulossa mekanismi, jossa tällainen on sisäänrakennettuna. Pienessä Suomessa olisi näin monta toisistaan riippumatonta tahoa, jotka kaikki olisivat saman ansiotulopohjan kimpussa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)