Moody's arvioi Suomen luottoluokituksen toisiksi korkeimmalle tasolle. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomea varoitetaan luottoluokituksen putoamisesta

Luottoluokittaja Moody’sin mukaan uhka syntyy, jos sopeutustoimia tai rakenteellisia uudistuksia ei tehdä.

Luottoluokittaja Moody’s väläyttää tuoreessa raportissaan Suomen luottoluokituksen pudottamista, mikäli Suomi ei onnistu tekemään sopeutuksia julkiseen talouteen.

– Paine luottoluokituksen laskemiseksi kasvaisi, mikäli koronavirusepidemian vaikutukset olisivat pysyvämmät kuin mitä Moody’s tällä hetkellä arvioi. Luottoluokittaja voisi myös harkita luokituksen laskua, jos talouden sopeutustoimia puretaan tai rakenteelliset uudistukset viivästyvät, mikä johtaisi valtion velkataakan vakavaan pahenemiseen, luottoluokittajan raportissa todetaan.

Keskipitkän aikavälin kasvunäkymien huomattava heikkeneminen yhdistettynä haluttomuuteen tai kyvyttömyyteen puuttua talouden hitaaseen kasvuun voisi myös laskea luokitusta.

Luokittaja piti perjantaina julkaisemassa raportissaan Suomen tason ennallaan. Sen mukaan luokituksen näkymät ovat toitaiseksi vahvat. Suomen luottoluokitus on toiseksi korkeimmalla Aa1 -tasolla.

Koronaviruspandemian aiheuttamasta jyrkästä BKT:n supistumisesta huolimatta Suomen taloudellista vahvuutta tukevat edelleen korkea ja suhteellisen tasaisesti jakautunut varallisuusaste sekä talouden korkeasti koulutettu työvoima ja vahva innovointikyky, Moody’s katsoo.

– Vaikka koronaviruspandemia johtaa julkisen talouden tasapainon ja velkataakan voimakkaaseen heikkenemiseen tänä vuonna, heikentyminen tulee olemaan suurin piirtein samanlainen kuin sen verrokkimaissa, ja alhaiset lainakustannukset lieventävät velan vaikutusta.

Moody’s arvioi Suomen bruttokansantuotteen supistuvan tänä vuonna 6,5 prosenttia. Sen ennustetaan toipuvan jonkin verran vuonna 2021, mutta kehitys on verrokkimaita hitaampaa.

– Bruttokansantuotteen supistumisen seurauksena hallituksen tavoitetta 75 prosentin työllisyyasteesta (nosto aiemman hallituksen saavuttamasta 72 prosentin työllisyysasteesta) ja 60 000 uudesta työllisestä vuoteen 2023 mennessä on vaikeampi saavuttaa, luottoluokittaja toteaa.

Moody’sin raportista uutisoi ensimmäisenä Uusi Suomi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt