Verkkouutiset

Suomea suitsutetaan maailmalla: Paras, hämmästyttävä – mitä he oikein tekevät?

Onnellisuus kumpuaa tutkijoiden mukaan yhteiskunnasta eikä suomalaisista itsestään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Onnellisuusvertailuissa pärjäävät maat kiehtovat muualla eläviä, tanskalaisen Happiness Research Institute -ajatushautomon toimitusjohtaja Meik Wiking toteaa BBC:lle.

BBC:n jutussa ruoditaan Suomen ykköspaikkaa World Happiness Report -onnellisuusvertailussa. Jutussa huomautetaan, että suomalaiset tuntevat itse lähinnä hämmästystä tuloksesta.

– Pohjoismaalaiset ja erityisesti suomalaiset, ovat emotionaalisesti sisäänpäinkääntyneitä. He saavat harvoin korkeita pisteitä ilon tai vihan ilmaisussa. He ovat varsin erilaisia kuin esimerkiksi Latinalaisesta Amerikasta tulevat, Meik Wiking arvioi.

Hänen mukaansa onnellisuus merkitsee suomalaisille pikemminkin hillittyä, tasapainoista ja turvallista elämää.

British Columbian yliopiston emeritusprofessori ja yksi onnellisuusvertailun tekijöistä, John Helliwell selittää suomalaisten oman mielipiteen ja vertailun tuloksen eroa kyselyn todellisella rakenteella. Hänen mukaansa kyse ei ole tunteiden tutkimisesta vaan elämänlaadun määrittämisestä. Siinä Suomi on ykkönen.

– Elämänlaatuun vaikuttavat tekijät ovat terve eliniänodote ja vahva BKT asukasta kohden. Siihen kuuluu myös asioita kuten kyky pitää toisista huolta, se että on joku johon tukeutua vaikeina aikoina ja vapaus päättää itse omasta elämästään ja henkilökohtainen tuki, Helliwell listaa.

Tämän vuoden onnellisuusvertailussa haastateltiin ensimmäistä kertaa maahanmuuttajia. Suomi sai maahanmuuttajaväestöltä käytännössä samat pisteet kuin kantaväestöltäkin. Tutkijoiden mukaan se merkitsee sitä, ettei ”onnellisuus” ole sisäsyntyisesti suomalaista vaan juontaa juurensa siitä, miten suomalaista yhteiskuntaa pyöritetään.

BBC suitsuttaakin Suomea maasta taivaaseen.

– Suomea hallitaan tehokkaalla myötätunnolla ja perustavanlaatuisella ihmisoikeuksien kunnioituksella. Se on eräs maailman parhaista paikoista tulla äidiksi ja sen koulutusjärjestelmä on maailman parhaita. Se on hämmästyttävän hyvä ympäristöpolitiikassa, sukupuolten tasa-arvossa ja työelämän tasapainottamisessa, jutussa todetaan.

Kaiken tämän sanotaan luovan kansakunnan, joka on muita tyytyväisempi elämäänsä, vaikka sen näyttäminen ei kuuluisikaan kulttuuriin.

– On tosiaankin mahdollista olla ulospäin kärttyisä ja silti elää maailman onnellisimmassa paikassa.

Professori Helliwell muistuttaa, etteivät kaikki onnellisuutta kaipaavat mahdu muuttamaan Suomeen. Hänen mukaansa onnellisuustutkimusten todellinen opetus onkin kysyä, mitä suomalaiset oikein tekevät ja miten se voidaan toistaa muualla.

– Ja mitä suomalaisiin tulee – heidän pitäisi ottaa vähän rennommin ja nauttia onnellisuudestaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)