Asiaa koskeva lakialoite on saanut laajaa tukea eduskunnassa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Suomalaisten pienpanimoiden syrjintä on lopetettava”

Tällä hetkellä vain Suomessa toimivat yritykset eivät saa etämyydä suomalaisille.

Eduskunnassa käsiteltiin torstaina 110 kansanedustajan allekirjoittamaa lakialoitetta, joka sallisi tilapäisesti etämyynnin pienpanimoille.

Täysistunnossa ihmeteltiin SDP:n kansanedustajien ja ministeri Krista Kiurun (sd.) poissaoloa.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo pitää lainsäädännön nykytilannetta epäreiluna suomalaisille yrittäjille.

– Meillähän Suomessa on nyt hyvin mielenkiintoinen tilanne, kun voit tilata oluita Berliinistä kotiovellesi, mutta porilaisesta pienpanimosta se ei enää onnistu. Yritimme parantaa tätä tilannetta edustaja [Jari] Myllykosken (vas.) lakialoitteella, kun ymmärrettävistä syistä myös pienpanimot ovat hätää kärsimässä, Wallinheimo sanoo Normiperjantai-videossaan.

Hänen mukaansa eduskunnan tahtotila asiaan on selvä, sillä aloite on saanut vahvaa tukea yli puoluerajojen. Koronakevään aikana muutoksen puolesta kuultiin kannanottoja myös vihreistä ja keskustasta.

Kesällä selvisi, ettei aiheesta ollut tehty minkäänlaista valmistelua sosiaali- ja terveysministeriössä.

– Päinvastoin! Paljastuikin, että ministeriössä oli laadittu virkamiestyönä hallituspuolueille vaikutusarvio, jossa esiteltiin aivan hatusta vedettyjä väitteitä etämyynnistä. Alkon monopoli muka vaarantuisi, jos suomalaisille pienpanimoille annettaisiin väliaikaisesti oikeus tuotteiden myyntiin kotiintoimituksella, Sinuhe Wallinheimo sanoo.

Virkamiesarviossa etämyynnin todettiin johtavan syrjivään järjestelyyn. Kansanedustaja hämmästelee väitettä.

– Tällä hetkelläkin toisesta EU-maasta saa aivan laillisesti tilata mitä tahansa juomia kotiinsa. Ainoastaan Suomessa toimivat yritykset eivät saa etämyydä suomalaisille, Wallinheimo toteaa.

– Siis ketä tässä syrjitään? Minäpä kerron: suomalaisia yrittäjiä. Arvon hallitus, toivottavasti tähän räikeään ahkerien suomalaisten yrittäjien syrjintään saadaan nyt nopeasti stoppi. Heidän kohtalonsa on nyt teidän käsissänne.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt