Valtaosa suomalaisista kertoo syövänsä kaikenlaista lihaa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Suomalaisten lihansyönnissä yksi merkittävä ero ruotsalaisiin

Ruotsissa 13 prosenttia kyselyvastaajista ei syö vaaleaa tai punaista lihaa.

Picadelin teettämän suurtutkimuksen suomalaisvastaajista 82 prosenttia kertoo syövänsä kaikenlaista lihaa. Lukema on huomattavasti korkeampi kuin muissa tutkituissa maissa.

Vain kaksi prosenttia 18–39-vuotiaista suomalaisvastaajista kertoo noudattavansa täysin vegaanista ruokavaliota, minkä lisäksi neljä prosenttia ilmoittaa olevansa kasvissyöjiä. Vertailun vuoksi Ruotsissa 13 prosenttia vastaajista ei syö vaaleaa tai punaista lihaa.

Tutkituista maista suomalaiset ovat vastahakoisimpia vähentämään lihansyöntiään seuraavan vuoden aikana, joskin sitä yrittäviä (40 prosenttia) on enemmän kuin ajatusta vastustavia (38 prosenttia). Toisaalta lähes joka neljäs ei osaa sanoa, haluaako muuttaa ruokailutottumuksiaan tähän suuntaan.

− Suomalaiset ovat grillikansaa, mutta yhä useampi jo miettii lihankulutustaan ja sitä, josko siinä olisi vähentämisen varaa. Salaattibaari tarjoaa tähän hyvän mahdollisuuden, sillä sieltä jokainen voi koota juuri omanlaisensa aterian, joko lihalla tai ilman, sanoo Picadeli Finland Oy:n kategoriapäällikkö Sanna Kariluoto tiedotteessa.

Niistä alle 40-vuotiaista suomalaisvastaajista, jotka aikovat vähentää lihankulutustaan, 72 prosenttia aikoo tehdä niin ympäristö- ja ilmastosyistä. Myös terveys on Suomessa tapetilla, sillä 62 prosenttia vastaajista – huomattavasti useampi kuin missään muussa maassa – nimesi tämän syyksi. Eläinten oikeudet oli Suomessa kolmanneksi painavin syy. Taloudelliset seikat merkitsivät kysymyksessä suomalaisille vähiten.

YouGov on tammikuussa 2020 teettänyt Picadelin toimeksiannosta Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Ranskassa kyselytutkimuksen, jossa haastateltiin 4000:ää vastaajaa. Erityishuomio tutkimustuloksissa kiinnitettiin 18–39-vuotiaiden vastauksiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt