Sähköautoa ladataan. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Suomalaisten kiinnostus sähköautoihin nousussa

Espanjalaisista jopa 37 prosenttia ilmoitti voivansa harkita sähköutoa.

YouGovin eurooppalaisia sähköautomarkkinoita koskeva tutkimus tarkastelee kuluttajien asenteita sähköautoja kohtaan Suomessa, Tanskassa, Ranskassa, Italiassa, Norjassa, Espanjassa, Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa.

Tutkimuksesta selviää, että sähköautojen ostosuunnitelmat – oli sitten kyse uuden tai käytetyn sähköauton ostamisesta tai leasaamisesta seuraavan 12 kuukauden aikana – ovat pysyneet pitkälti vakaina tammikuun ja kesäkuun välillä, yhden prosenttiyksikön nousulla kaikissa yhdeksässä tutkitussa maassa.

Sama on nähtävissä myös sähköautojen suosittelun suhteen kysyttäessä suosittelisiko vastaaja ystäväänsä, perheenjäsentään tai työtoveriaan hankkimaan tai olemaan hankkimatta sähköautoa. Myös tässä mielipiteet ovat pysyneet vakaina yhden prosenttiyksikön nousulla.

Suomessa on tammi- ja kesäkuun välillä tapahtunut selkein, seitsemän prosenttiyksikön kasvu ostosuunnitelmissa 21 prosentista 28 prosenttiin.

Iso-Britannia sijoittuu toiselle sijalle kolmen prosenttiyksikön nousulla, ja kolmannelle sijalle Saksa kahden prosenttiyksikön nousulla. Vuoden alussa 27 prosenttia ilmoitti Saksassa voivansa harkita sähköauton hankkimista, kun taas kesäkuussa näin vastasi 29 prosenttia.

Sekä Italiassa että Ranskassa tapahtui lievä yhden prosenttiyksikön lasku, 29 prosentista 28 prosenttiin ja 22 prosentista 21 prosenttiin, kun taas Ruotsissa ostosuunnitelmat putosivat tammikuun 24 prosentista kesäkuun 22 prosenttiin.

Tanska ja Espanja ovat yhdessä maat, joissa on tapahtunut suurin lasku ostosuunnitelmissa (-3 prosenttiyksikköä), ja vain 20 prosenttia tanskalaisista harkitsee kesäkuussa sähköauton hankintaa verrattuna tammikuun 23 prosenttiin.

Espanja on silti yhä maa, jossa kaikkein useimmat ovat valmiita ostamaan sähköauton seuraavan 12 kuukauden kuluessa – jopa 37 prosenttia espanjalaisista ilmoitti kesäkuussa voivansa harkita hankintaa, verrattuna tammikuun 40 prosenttiin.

Kysely perustuu yli 10 000 henkilön haastatteluun tammi- ja kesäkuussa, ja se perehtyy tarkemmin siihen, mikä vaikutus koronapandemialla on ollut eurooppalaisiin sähköautomarkkinoihin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt