Verkkouutiset

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko Säätytalolla Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomalaistaustainen vakoilija jäi kiinni – KGB:n kuvat viimein julki

Amerikkalaisopiskelija valokuvasi kesällä 1961 Neuvostoliiton Ukrainaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Radio Free Europe on julkaissut ensi kertaa julkisuudessa nähtäviä valokuvia amerikkalaisprofessori Marvin Makisen, 82, nuoruuden seikkailusta silloisessa Neuvostoliitossa. Kuvissa olevissa asiakirjoissa ilmenee myös hänen koko nimensä, joka kertoo vielä varmemmin miehen suomalaisjuuret: Marvin Viljam Makinen.

Kesällä 1961 Marvin Makinen oli hiljainen ja vakava 21-vuotias kemian opiskelija, joka kierteli Eurooppaa Volkswagenilla. Suomessa käyntinsä jälkeen USA:n tiedustelijat olivat Länsi-Berliinissä pyytäneet Makista keräilemään alkavalla Neuvostoliiton-ajelullaan heille tietoja.

Kommunistimaiden vainoja inhonnut Makinen suostui. Koulutusta tai kunnon ohjeita amatöörivakooja ei kuitenkaan saanut, vain kehotuksen toimia kuten parhaaksi pystyy.

KGB seurasi Makista koko hänen matkansa ajan tiiviisti, kuten RFE:n julkaisemista raporteista ja valokuvista voi päätellä. Hänet kuvattiin jopa ottamassa itse kuvia pensaassa.

Marvin Makinen pidätettiin lopulta Kiovassa, silloisessa Neuvosto-Ukrainassa. Häneltä jäivät näkemättä Harkova, Krim, Moskova ja Minsk. Kiinniotosta kerrottiin maailman lehdistössä. Ukrainan KGB:n eli SBU:n tiedot tapauksesta ovat viimein julkisia.

Makinen työskentelee tänään yhä Chicagossa. Hän kommentoi RFE:lle vain sanomalla, etteivät KGB:n tiedot kerro koko tarinaa.

KGB:n 1961 raportin mukaan Makinen tuli maahan ennakoitua aiemmin ja oli ”selvästi hermostunut”. Hänelle annettiin kahdeksan vuoden vankeustuomio, josta hän pääsi vankienvaihdon myötä pois lokakuussa 1963.

Merkittävä yksityiskohta Marvin Makisen elämässä on hänen omistautumisensa myöhemmin ruotsalaisdiplomaatti Raoul Wallenbergin (1912-1947?) kohtalon tutkimiselle. Syynä oli se, että yksi Makisen sellitovereista oli kertonut aiemman sellitoverinsa olleen ruotsalainen vanki ”van den Berg”, ja Makinen tajusi vasta myöhemmin, kenestä saattoi olla kyse.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)