Eurooppalaisten ja japanilaisten luotainpari tutkii Merkuriusta ja sen lähiavaruutta. Auringon läheisyys tuo missiolle isot teknologiset haasteet. (Kuva: ESA)

Suomalaista huipputekniikkaa lähdössä Merkuriukseen

Eurooppalaisten ensimmäinen Merkurius-luotain on lähtövalmiina.

Merkurius on eksoottinen planeetta ja paljolti tuntematon. Se on aurinkokuntamme planeetoista pienin ja lähimpänä Aurinkoa.

Aikaisemmin Merkuriusta ovat tutkineet NASA:n Mariner-10 ohilennoilla vuosina 1974-1975 ja Messenger vuosina 2011-2015. Nyt eurooppalaisten ensimmäinen Merkurius-luotain on lähtövalmiina.

Euroopan avaruusjärjestö ESA on laukaisemassa BepiColombo-luotainparin ensi loka-marraskuun vaihteessa kohti Merkuriusta. BepiColombo koostuu Merkuriusta kiertämään lähetettävästä kahdesta luotaimesta ja kuljetusmoduulista, ja se käyttää avaruudessa voimanlähteenään aurinkosähköä, jota myös sen ionimoottori hyödyntää.

ESA:n vastuulla ovat hyvin soikealla radalla Merkuriusta kiertävä planeettaluotain sekä kuljetusmoduuli. Luotain kantaa mukanaan sähkömagneettisen spektrin eri aallonpituuksilla planeetan pintaa tarkasti kuvaavia kameroita sekä paikallista hiukkassäteilyä ja Aurinkoa mittaavia laitteita.

Miehittämätöntä avaruusalusta on rakennettu toistakymmentä vuotta. Helsingin yliopiston tutkijat ovat alusta alkaen olleet mukana rakentamassa huipputekniikkaa ESA:n luotaimeen. Suomalainen tiede- ja avaruusosaaminen on ollut tärkeää BepiColombon toteuttamisessa.

Suomalaistutkijoiden tiedelaitteista toinen, röntgen- ja hiukkasspektrometri SIXS, mittaa Merkuriuksessa Auringon röntgensäteilyä sekä hiukkassäteilyä. Se on kokonaan Suomessa rakennettu.

Suomalaistutkijat ovat mukana myös Merkuriuksen pintaa kartoittavan brittiläisen MIXS-röntgenkameran rakentamisessa, ja suomalaista tuotantoa ovat myös SIXS- ja MIXS -instrumenttien yhteinen tietokone ja sen ohjelmisto.

ESA:n rakentaman planeettaluotaimen lisäksi Merkuriukseen laukaistaan samassa paketissa myös japanilainen luotain. Se tutkii planeetan magnetosfäärin ja magneettikentän ominaisuuksia.

Tämä kahden luotaimen paketti saavuttaa pysyvän kiertoradan Merkuriuksen ympärillä vuoden 2025 lopussa ja tekee mittauksia enimmillään kaksi vuotta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt