Suomalaisneuvottelijat Ylelle: Näin Donald Trump voisi erottaa USA:n ilmastosopimuksesta

Yhdysvaltojen on mahdollista irtautua sopimuksesta, mutta kovin helppoa se ei ole.

Maailman tiedotusvälineissä on viime päivinä pohdittu sitä, voiko Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi valittu Donald Trump irroittautua Pariisin ilmastosopimuksesta. Trump arvosteli vaalikampanjansa aikana sopimusta ja kutsui sitä ”kiinalaisten salajuoneksi.” Hänen on viime päivinä kerrottu jo suunnittelevan lähtöä.

Yle kysyi suomalaisilta asiantuntijoilta, olisiko Trumpin äkkilähtö mahdollinen.

Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia ei lähde mukaan spekulointiin, vaan hän pitää sitä ennenaikaisena.

Sitran vanhempana asiantuntijana työskentelevä Oras Tynkkynen toteaa haastattelussa, että sopimus sitoo Yhdysvaltoja neljä vuotta. Pikaisempi menettely olisi kuitenkin mahdollista, mikäli Yhdysvallat irtautuisi YK:n ilmastosopimuksesta. Ilmastosopimus on Pariisin sopimuksen pohjalla.

– Silloin Pariisin ilmastosopimus lakkaisi automaattisesti koskemasta Yhdysvaltoja. Se on erittäin raju ratkaisu, koska YK:n ilmastosopimuksen ovat allekirjoittaneet kaikki maailman maat, Tynkkynen sanoo.

Greenpeace-järjestön ilmastotiimin vetäjä Kaisa Kosonen sanoo, ettei usko Trumpin irtautuvan sopimuksesta. YK:n ilmastosopimuksesta irtautuminen kestäisi vuoden.

– Lähtö olisi todellinen hanurin vilautus muille maille ja olisi vaikea nähdä, että mitä Trump siitä saisi, että lähtisi sille linjalle, hän sanoo haastattelussa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt