Verkkouutiset

Yrittämiseen ja terveydenhuoltoon halutaan lisää vapautta

Kulttuurisiin vapauksiin suhtaudutaan nihkeimmin pienissä kunnissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVA:n julkaiseman pamfletin mukaan suomalaiset kaipaavat lisää vapauksia monille eri elämänalueille.

Jyrki Lehtolan ja Heikki Pursiaisen kirjoittaman Vaikea vapaus -julkaisun taustalla on Taloustutkimuksen tammikuussa teettämä kyselytutkimus. Sen mukaan nykytilanteeseen ollaan tyytyväisiä jokamiehenoikeuksien, perhe-elämän, liikenteen, sananvapauden, elintapojen ja koulutuksen suhteen.

46 prosenttia vastaajista toivoi enemmän vapauksia yrittämiseen ja yritystoimintaan. Nykytilanne koettiin ongelmalliseksi myös asumisen, rakentamisen ja maankäytön vapaudessa (38 prosenttia), julkisessa terveydenhuollossa (29 prosenttia) sekä alkoholia koskevien rajoitusten suhteen (32 prosenttia).

Tämä lisäksi vapautta kaivattiin lisää muun muassa samaa sukupuolta olevien adoptioihin (30 prosenttia) sekä työmarkkinoille ja työehdoista sopimiseen (28 prosenttia).

Eri kulttuureihin perustuvien tapojen ja rituaalien harjoittamiseen suhtauduttiin nihkeimmin pienissä, alle 4000 hengen kunnissa. Niissä asuvista 39 prosenttia sanoi, että erilaisiin tapoihin liittyviä vapauksia on tällä hetkellä liikaa. Yli 80 000 asukkaan kunnissa samaa mieltä oli vain 17 prosenttia.

– Jos kyselyn tuloksia haluaa lukea kliseiden kautta, maailman muutos on saanut maalaiset ylpeiksi omasta muuttumattomuudestaan, niistä on kasvamassa Valtra-pipoinen pitkin Suomea levittäytynyt hylättyjen vanhusten kapinaliike, Jyrki Lehtola toteaa.

Kyselyyn vastasi yhteensä 2073 henkilöä. Virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Taloustutkimuksen internet-paneelilla kerätty aineisto on painotettu edustamaan väestöä sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)