Suomalaisasiantuntija varoittaa: Maltillista poliittista islamia ei ole

Tutkija Alan Salehzadehin mukaan poliittista islamia ei saada aisoihin vankeustuomioilla.

Lähi-idän asiantuntija, uussuomalainen tutkija ja analyytikko Alan Salehzadeh kirjoittaa Iltalehden blogissa Suomenkin vankiloissa kasvavasta radikaalista islamin tulkinnasta. Ilmiö on hänen mukaansa tuttu Lähi-idälle, Yhdysvalloille ja suurille EU-maille ja opettaa, että poliittista islamia ei saada aisoihin vankeustuomioilla.

– Esimerkiksi Muslimiveljeskunnan Sayyid Qutp johti isoja joukkoja suoraan egyptiläisestä vankilasta käsin sekä kirjoitti siellä radikaaleja teoksiaan.

Poliittisessa islamissa ei Salehzadehin mukaan ole kyse yksilön luonteenpiirteistä, vaan ideologian opeista. Hänen mukaansa ”maailman lempein ihminenkin muuttuu muulle yhteiskunnalle vaaralliseksi jos kokonaan omaksuu poliittisen islamin tulkinnan”.

– Globaalin muslimiyhteisön pitäisi ajaa renessanssihenkinen, kokonaisvaltainen uskonnon uudistus, jossa tulkinnoista häivytettäisiin poliittiset osat ja keskityttäisiin hengellisiin oppeihin, kuten kristinuskossa aikanaan. Sitä odotellessa Suomessa olisi kuitenkin entistä tiukemmin valvottava moskeijoiden saarnojen sisältöä sekä uskonnon opetusta kouluissa. Itse kannatan lisäksi linjaa, jossa radikalisoituneet henkilöt karkotetaan mahdollisuuksien mukaan kotimaihinsa, jottei ilmiö pääse leviämään, Salehzadeh kirjoittaa.

Hänen mukaansa muslimiveljeskunnan Helsinkiin kaavailemaa suurmoskeijaa parempi on nykytilanne, jossa jokaisella kieliryhmällä ja etnisyydellä on oma pieni moskeijansa tai rukoushuoneensa.

– Ääri-ideologia voi levitä epidemiaksi asti, jollei huolehdita siitä ettei se pääse tarttumaan. Päinvastoin kuin monet väittävät, kyse ei ole muslimeista vaan ideologiasta. Maltillisia muslimeita on, maltillista poliittista islamia ei.

– Poliittista islamia ajavat tahot näkevät ideologiansa parhaana mahdollisena hallitusmuotona yhteiskunnalle ja ovat valmiita antamaan henkensä sen eteen, että oma aate leviää. Siksi kaikki poliittisen islamin tahot ovat yhtä vaarallisia, olipa kyse shiioista tai sunneista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt