Verkkouutiset

Kyyttösonneja pihattonavetassa luomulihatilalla Raaseporissa. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

Suomalainen ruokakeskustelu on rumaa

BLOGI

Kirjoittaja kysyy, mikä rieha lihapäätöksestä olisi tullut vaikkapa Italiassa.
Hannu Koivisto
Hannu Koivisto
Hannu Koivisto on vapaa toimittaja Kurikasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Muualla maailmassa tuskin missään puhutaan niin rumasti ruuasta ruoka suussa kuin Suomessa.

Mikä rieha olisi syntynyt Italiassa, jos vastaava päätös lihattomasta ruokavaliosta olisi tehty Milanossa tai Roomassa?

Ehkä suomalainen terveesti tuotettu ruoka ei lopu, mutta sen saatavuus saattaa vaikeutua. Maailmassa on muuten 800 miljoonaa nälänhädästä kärsivää ihmistä, joilla ei ole tarpeeksi minkäänlaista ruokaa.

Ei Suomessakaan kaukana ole aika, jolloin on syöty hätäravintona puun kuoren alta kaivettua pettua.

Tavan kansalainen ymmärtää suomalaisen lähiruuan merkityksen. Kun se on omassa maassa tuotettua, se on turvallista. Suomalainen ruoka tuo hyvinvointia.

Poliitikkojen fokus ruokakeskustelussa on hiilen sidonta. Sitähän farmarit tekevät. Hiili on tärkeä, ehkä tärkein osa luonnon kiertokulkua. Se on elämän eliksiiri.

Eläin syö luonnon tuottamaa ruokaa ja muuttaa sen ihmiselle soveltuvaksi ruuaksi. Ihminen saa ruuasta aminohappoja ja energiaa.

Nyt ei ymmärretä edes sellaisia asioita, joita on jo kansakoulussa opetettu hiilen kiertokulusta luonnonkierrossa.

Kaikki ihmisen käyttämä ravinto ottaa hiiltä ilmakehästä. Maanviljelijä siis sitoo hiiltä työkseen.

Fossiiliset polttoaineet lisäävät ilmakehän hiilidioksidia.

Olen vastarannan kiiski, kun sanon että tämä on hyvä asia. Perustelu on se, että hiilidioksidi lisää ruokatuotantoon ja energiatalouteen tarvittavaa biomassaa. Tämä on vain minun ajatusmaailmaani, eikä sitä tarvitse muiden vastustaa tai kannattaa.

Tänä päivänä ei vain voi ajatella omilla aivoillaan. Tämän on nimenomaan vihreä aate, puolueesta riippumatta, saanut aikaan.

Maanviljely ja ruokatuotanto on kiertotaloutta. Eläimet syövät pellon antimia ja eläinten lanta kasvattaa viljelykasveja.

Ei maanviljelijällä ole varaa päästää arvokkaita ravinteita huuhtoutumaan pois kierrosta.

Mikä tässä on kummallista, en ymmärrä?

Helsingin kaupungin ja jokaisen julkisen sektorin pitäisi tarjota vain suomalaista ruokaa. Vaikka banaani olisi kuinka reilun kaupan tuote, se ei ole koskaan niin reilun kaupan tuote kuin kotimainen. Vihreä aate tuo paljon muualta ideologiaa ja ongelmia, joita meillä ei ole.

Suomessa ei esimerkiksi ole vesitaloudessa ongelmia. Monessa maapallon kolkassa karjatalous heikentää vesivarantoja.

Ruoka ei ole ongelma, eikä sen tuottaminen. Me tarvitsemme ruokaa. Joka halavatun päivä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)