Verkkouutiset

Suomalainen keksintö: Raketti yläilmoihin vesihöyryllä

Satelliittien laukaiseminen kiertoradalle olisi helpompaa, jos kantoraketti voitaisiin laukaista korkealta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset tutkijat esittävät satelliitin kantoraketin nostamista höyrypallon avulla yläilmoihin laukaisua varten. Satelliittien laukaiseminen kiertoradalle olisi helpompaa, jos kantoraketti voitaisiin laukaista korkealta, missä ilmanvastus on pieni.

Ilmatieteen laitoksen tuoreessa tutkimuksessa esitetään, että rakettia kantavan pallon nostekaasuna käytettäisiin kuumaa vesihöyryä, mikä on ilmaa kevyempi kaasu.

– Pallo täytetään kuumalla höyryllä maan pinnalla ja päästetään irti. Pallon kohotessa korkeuksiin osa vesihöyrystä tiivistyy. Veden tiivistyminen vapauttaa paljon lämpöenergiaa, mikä hidastaa jäähtymistä ja auttaa pitämään jäljellä olevan vesihöyryn edelleen kaasumaisessa olomuodossa, Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa laadittiin tietokonemalli, jonka avulla simuloitiin vesihöyryllä täytetyn pallon kohoamista ja höyryn jäähtymistä maanpinnalta aina 18 kilometrin korkeuteen.

– Kun on päästy riittävän korkealle, hyötykuormana oleva raketti irrotetaan, se käynnistyy ja lentää avaruuteen. Pallo vastaavasti tyhjennetään vesihöyrystä, ja se vajoaa alas uutta käyttökertaa odottamaan, Janhunen toteaa.

Kuormana olevan raketin paino voi olla esimerkiksi 10 tonnia, mikä riittää muutaman sadan kilogramman painoisen satelliitin laukaisuun. Lisäksi höyrypallolla voi nostaa mitä tahansa muutakin kuin avaruusraketin, ja menetelmä on ainakin teoriassa halpa ja turvallinen.

Tutkijat esittelevät menetelmän The Aeronautical Journal -lehdessä julkaistussa artikkelissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)