Lääkäri voi olla vieraan vallan vakoilulle kiinnostava kohde. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Suojelupoliisi varoittaa lääkäreistä vakoilun kohteina

Vuosikirjan mukaan lääkärit saattavat istua merkittävän tiedon päällä.

Suojelupoliisin kybertoiminnan päällikkö Jyrki Kaipanen toteaa supon vuosikirjassa kybervakoilumaailman muuttuneen aggressiivisemmaksi.

Vuosikirjassa todetaan, että useissa tapauksissa kybervakoiluun liittyy myös henkilötiedustelua ja avoimiin lähteisiin perustuvaa tiedustelua.

– Esimerkiksi lääkärikeskuksen lääkäri tai vientiyrityksen talousasiantuntija voivat olla vakoilun kohteina, sillä heillä saattaa olla hallussaan merkittävää tietoa tai pääsy merkittävän ja salaisen tiedon äärelle, Jyrki Kaipanen toteaa.

– Kybervakoilu on luonteeltaan usein niin hienovaraista, että vakoilun kohde ei sitä itse todennäköisesti edes havaitse.

Vuosikirjan mukaan ”jokaisen merkittävässä tehtävässä työskentelevän ja merkittävän tiedon päällä istuvan työntekijän on syytä ymmärtää, että he voivat olla vieraan vallan tiedustelun kohteita”.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttarilta kysyttiin pääsystä tärkeiden henkilöiden terveystietoihin vuosikirjan lehdistötilaisuudessa. Hän vastasi muistelevansa, että Singaporessa päättäjien terveystietoja oli kyetty hankkimaan kybervakoilun keinoin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt