X
SULJE MAINOS

Sunnuntaisuomalainen: Uusi isyyslaki vähentää äitien valtaa

Ensi viikon tiistaina vahvistetaan uusi isyyslaki, jonka myötä äiti ei voi enää kieltää isyyden selvittämistä, kertoo Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen.

Tähän saakka äidit ovat voineet kieltää selvittämästä lapsen isän henkilöllisyyttä. Tammikuusta 2016 se ei enää ole mahdollista, vaan lopullisen päätöksen isyyden selvittämisestä tekee lastenvalvoja.

Lainsäätäjien mukaan lakimuutos voi silti lisätä ”tuntemattomien” isien määrää. Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Salla Silvolan mukaan on mahdollista, että äiti ei kerro isän nimeä, jolloin lastenvalvojan työ käy mahdottomaksi.

– Toivomme kuitenkin, että äidit ymmärtävät sen periaatteellisen lähtökohdan, että lapsella on oikeus tietää alkuperänsä.

Jatkossakin isyys kuitenkin selvitetään aina, kun äiti niin haluaa. Uuden lain myötä isyyden tunnustaminen on mahdollista jo ennen lapsen syntymää äitiysneuvolassa.

Nykyinen laki 1970-luvulta

Silvolan mukaan vanha isyyslaki ei ole enää tätä päivää. 70-luvulla vain joka kymmenes lapsi syntyi avioliiton ulkopuolella, nykyään joka toinen. Vanha laki lähti olettamasta, että isä on vastahakoinen tunnustamaan isyytensä. Nykyään isät ovat aktivoituneet isyyden tunnustamissa.

– Tapaukset, joissa mies haluaa tunnustaa isyyden mutta äiti sitä vastustaa, ovat nykyään aika yleisiä. Lakimuutoksen tausta-ajatuksena ovat lasten oikeudet, mutta kyllä se miestenkin osalta asioita sujuvoittaa, sanoo Helsingin sosiaali- ja terveysviraston lakimies Henna Harju.

Vuonna 2013 keskeytettiin lähes tuhat isyydenselvitystä. Niistä 75 prosenttia tapahtui äitien aloitteesta.

Silvolan mukaan lukuun sisältyvät myös naisparien lasten isyysselvitykset. Niissä tapauksissa isyyttä ei haluta selvittää, jotta puoliso voi adoptoida lapsen.

– Tarkkaa tilastotietoa heidän osuudestaan ei ole, mutta sateenkaarijärjestöjen mukaan tapauksia on vuosittain useampi sata, Silvola sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt