Sunnuntaisuomalainen: Kolme lasta tai 30 vuoden ikä – laki vie sterilisaatiot ulkomaille

Suomen lainsäädäntö ajaa yhä useamman nuoren sterilisaatioleikkaukseen ulkomaille.

Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaisen mukaan yhä useampi nuori hakeutuu sterilisaatioon ulkomaille. Suomessa steriloinnista päätetään steriloimislailla, joka sallii sterilisaation pääsääntöisesti 30 vuotta täyttäneelle lapsettomalle henkilölle. Useimmissa muissa länsimaissa ikäraja on 25. Näin on myös muissa pohjoismaissa.

Vapaaehtoisesti lapsettomat haluaisivat Suomen laskevan 30 vuoden ikärajaa, vaikka vuoden alussa voimaan tullut lakiuudistus sallii hakeutumisen Kelan sairaanhoitokorvauksin ulkomaille hoitoon.

Sunnuntaisuomalaisen haastattelemista kolmesta naisesta kaikki ovat pitäneet lapsettomuutta itsestään selvänä jo pitkään. Heistä vain yksi aikoo odottaa Suomen lainmukaista ikärajaa.

”Tiesin jo kymmenvuotiaana, etten halua lapsia. Sterilisaation hankkiminen on ollut minulle aina yhtä itsestään selvä asia kuin asepalveluksen suorittaminen”, hän kertoo.

Vuonna 2012 Suomessa tehtiin noin 4500 sterilointia. Sterilointien määrä on vähentynyt viimeisen viidentoista vuoden aikana. Tähän on vaikuttanut uusien ehkäisymenetelmien lisäksi myös aiempaa myöhäisempi lapsientekoikä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt