Parlamentaarisen työryhmän mukaan tietoliikenneyhteydet ovat yhteiskunnan perusinfrastruktuuria.. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Suljetun lähdekoodin ohjelmistoista voi tulla uusi uhka

Kriittisimmät kyberturvaratkaisut tulisi valmistaa itse, mikä edellyttää kotimaista huippuosaamista.

Omavaraisuuden ja huoltovarmuuden turvaaminen on edelleen ajankohtainen päämäärä, toteaa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

– Riittävä omavaraisuuden taso saa meidät seisomaan omilla jaloillamme, vaikka maailmalla puhaltaisi.

Vanhanen puhui sunnuntaina Vaasassa kansallisessa maanpuolustusjuhlassa.

– Huoltovarmuuteen kuuluu myös vähemmän tunnettu kyberomavaraisuus. Sillä tarkoitetaan sitä, että kaikkein kriittisin osa kyberturvallisuusratkaisuista valmistetaan ja hallitaan itse, Vanhanen toteaa.

Kiina ja Venäjä ovat pyrkineet vähentämään riippuvuuttaan yhdysvaltalaisesta informaatioteknologiasta rakentamalla kokonaan omia järjestelmiä. Bulgariassa säädettiin viime vuonna laki, joka pakottaa käyttämään avointa lähdekoodia julkishallinnon järjestelmissä.

– Itään painottuvat esimerkkimaat tietysti kertovat historiallisesta asetelmasta, mutta toivottavasti herättävät myös lännessä miettimään, onko omavaraisuuden lisäämiseen kaikista kriittisimpien toimintojen osalta tarvetta, Vanhanen sanoo.

Suurin osa ohjelmistotuotannosta on suljetun lähdekoodin järjestelmiä. Ne antavat lähdekoodin omistajalle mahdollisuuden hallita laitteita haluamallaan tavalla. Käyttäjällä ei ole tällöin mahdollisuutta nähdä ohjelman sisälle ja todentaa, kuinka se oikeasti toimii.

Vanhanen mainitsee tapauksen, jossa Android-puhelimista löytyi valmiiksi asennettuja haittaohjelmia. Myös Dellin tietokoneista on paljastunut esiasennettuja sovelluksia.

– Kyberturvallisuusratkaisut, jotka rakennetaan tietokoneen tai matkapuhelimen käyttöjärjestelmän päälle, eivät näissä tilanteissa auta.

Suomessa tulisikin arvioida kohteet, jotka turvallisuuden ja kriittisen infrastruktuurin osalta tarvitsevat omissa käsissä olevaa tietotekniikkaa.

– Tämä tarkoittaisi kansallisen tietoteknisen alustan rakentamista, jossa tärkeimmät komponentit on itse tuotettu. Näihin tulee tuottaa käyttöjärjestelmä ja ohjelmia, jotka ovat avoimeen tai itse räätälöityyn lähdekoodiin perustuvia. Tämä edellyttää kansallista huippuosaamista, Vanhanen pohtii.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt