X
SULJE MAINOS

Stubb jatkaa sote-sovun etsimistä

Pääministeri Alexander Stubb kutsuu puoluejohtajat lähitulevaisuudessa jatkamaan sote-uudistusta, joka törmäsi toistamiseen perustuslakivaliokunnan lausuntoon.

Pääministeri Alexander Stubbin mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan kielteinen lausunto sotesta on yksiselitteisen selkeä, ja nyt kaikilta huhuilta kannattaa katkaista siivet.

– Sote ei synny tämän vaalikauden aikana, mutta on tärkeätä, että saamme yhteisymmärryksen puolueiden välille siitä, että se etenee seuraavan vaalikauden aikana.

Stubb korosti, että valmistelun aikana on kertynyt paljon poliittista pääomaa sekä virkamiestasolta, hallituksen osalta sekä kaikilta parlamentaarisilta puolueilta. Stubb pitikin torstaina iltapäivällä erittäin tärkeänä, että sote-valmistelua jatketaan. Keskiössä pitää olla suomalaiset ja heidän sosiaali- ja terveyspalvelunsa.

– Nyt ei kannata hätiköidä eikä hutiloida. Rauhassa katsotaan tämä sisältö, ja sitten sopivassa vaiheessa tulen kutsumaan kuten edelliselläkin kerralla puolueiden puheenjohtajat neuvonpitoon siitä, miten viemme sote-ratkaisua eteenpäin, pääministeri linjasi.

Stubbin mukaan soten kaatumisessa on kyse koko poliittisen päätöksentekojärjestelmän uskottavuudesta. Kaikki poliitikot ovat pääministerin mukaan sitoutuneita sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen. Hän muistutti kuitenkin, ettei uudistuksessa onnistuttu edellisellä hallituskaudella eikä sitä edellisellä.

Vesitiivis suhteessa perustuslakiin

Stubb on yhä luottavainen poliittisen yhteisymmärryksen syntyyn, kun ”kaikki kivet on nyt käännetty”. Yhteisymmärryksen on silti yhä oltava vesitiivis suhteessa peruslakiin.

– Suomi on oikeusvaltio. Eli sanoisin, että kyllä sote-ratkaisu löytyy. Se vain näyttää kestävän kauan.

Stubb ei provosoitunut syyttelemään ketään tai mitään tahoa soten kaatamisesta. Hän korosti, että lainsäätäjien ja toimeenpanijoiden on kuunneltava perustuslakivaliokunnan lausuntoja ja tehtävä esitetyt korjaukset.

Stubb pahoitteli, ettei kovasta poliittisesta tahdosta huolimatta ratkaisua syntynyt.

Stubbin mukaan tämäkin hallitus on osoittanut sen, että sopeuttaminen, siis verojen nostaminen ja leikkaaminen, on huomattavasti helpompaa kuin rakenteellisten uudistusten eteenpäin vieminen. Jos ne olisivat helppoja, ne olisi jo tehty.

– Nyt on kaksi jättiläismäistä rakennepoliittista uudistusta hanketta viety eteenpäin, mutta niissä ei olla täydellisesti onnistuttu. Minun mielestäni se kannattaa ihan suoraan rehellisesti ja suoraselkäisesti myöntää.

Tosiasia Stubbin mielestä kuitenkin on se, että ilman rakenteellisia uudistuksia Suomi ei lähde uudestaan nousuun.

Pääministeri korosti myös kuluttajansuojanäkökulmaa: sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen keskiössä pitää olla ihminen, ei varsinainen hallintomalli.

Stubbin pelko on, että jos rakenteellisissa uudistuksissa ei onnistuta, ei myöskään päästä velkakierteestä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt