Verkkouutiset

STTK:n Palola: ”Laiska pääoma ei hae hyvää tuottoa”

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola vaatii selvitystä varallisuusveron palauttamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mielestä varallisuusveron palautusta voidaan perustella verotuksen dynaamisella tehtävällä.

– Laiska pääoma ei hae hyvää tuottoa. Jos varallisuudella on verovaikutuksia, on järkevää saada pääomista myös tuottoa. Varallisuusveron myötä pääomille haettaisiin aktiivisempia tuottoja, mikä puolestaan edesauttaa kasvua ja työllisyyttä, Palola sanoi puhuessaan tänään keskiviikkona STTK:n talouspoliittisessa seminaarissa Helsingissä.

Palolan mielestä verotuksen on oltava oikeudenmukaista ja huomioitava ihmisten erilainen veronmaksukyky.

– Voimakkaat tulo- ja varallisuuserot ovat tutkimusten perusteella kasvun hidaste. Siksi perintövero on säilytettävä osana verojärjestelmää, Palola katsoo.

Suomi toipuu hitaasti vuonna 2008 alkaneesta finanssikriisistä. Hyvinvointipalveluita pidetään osin yllä velkaantumalla ja veroaste on noussut kriisin myötä 44 prosenttiin.

– Suomalaiset arvostavat laajoja ja laadukkaita hyvinvointipalveluja, mutta niiden rahoittamiseksi tarvitaan riittävät verotulot. Siksi veroasteen on lähivuosina oltava jokseenkin nykyisellä tasolla, mutta painotukset on mietittävä uudelleen.

Pieni- ja keskituloisten veroja kevennettävä

Palola on huolissaan keskituloisen suomalaisen palkansaajan ostovoimasta.

– Verotuksen pitää kannustaa työn tekemistä. Siksi vaalikaudella palkkatyön verotusta pitäisi lievästi keventää erityisesti pieni- ja keskituloisilla. Varallisuusveron kautta kertyvää verotuottoa voitaisiin käyttää esimerkiksi työn tekemisen kannusteiden parantamiseen.

Poukkoilevan veropolitiikan sijaan Palola kaipaa jatkossa johdonmukaisuutta.

– Suomi laski verokilpailun nimissä yritysveroa kertaheitolla kuudella prosentilla tällä vaalikaudella. Valtiontalouden kannalta järkevää olisi ollut veron asteittainen keventäminen.

Palola toivoo, että pk-yritysten kasvua ja investointeja tuettaisiin verokannustein.

– Yrityksiä, jotka käyttävät voitot uuteen kasvuun ja työpaikkojen luomiseen, on viisasta tukea verokevennyksin. Perintöveron poistaminen yritysten omistajilta ei tutkimusten perusteella näytä edistävän yritysten kasvua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)