STTK haluaa yhteiskuntasopimuksen: Pakkolakeja ei halua kukaan

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus on tyytyväinen Elinkeinoelämän keskusliiton ilmoitukseen, jonka mukaan se on edelleen valmis yhteiskuntasopimusneuvotteluihin.

– Pakkolakeja ei halua kukaan, ja neuvottelemalla on mahdollista löytää kaikkia osapuolia tyydyttävä kokonaisuus. Vaikka asiat ovat vaikeita, sopu on mahdollinen, jos kaikki tulevat hieman vastaan, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola (sd.) sanoo.

Keskiviikkona kokoontunut STTK:n hallitus totesi, että palkoista on mahdollista sopia yhteiskuntasopimuksen yhteydessä tai syksyn liittokierroksella.

– Mitään vaihtoehtoa ei kannattaisi sulkea tässä vaiheessa pois.

STTK arvioi, että pidemmällä tähtäimellä sopimustoiminnan ytimen muodostavat liittokohtainen ja paikallinen sopiminen. Järjestö suhtautuu paikallisen sopimisen lisäämiseen myönteisesti.

– Lähdemme siitä, että paikallista sopimista edistetään sopimusteitse ja tietyin reunaehdoin. Viime kädessä sopiminen toimii – tai ei toimi – luottamuksen ja hyvän neuvotteluilmapiirin varassa. Sopiminen ei kehity, jos sitä yritetään tehdä lakeja muuttamalla. Työpaikkatason sopimiselle on myös aina oltava vahvat perusteet, Palola sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa tällä hetkellä paikallinen sopiminen ei toimi toivotulla tavalla. Sekä työnantajien että työntekijöiden neuvotteluosaamista on parannettava, henkilöstön edustajientiedonsaantia työpaikan asioista lisättävä ja henkilöstön edustajien ajankäyttö luottamustehtäviin varmistettava.

– Tarvitaan lisää johtamis- ja esimieskoulutusta, neuvottelukoulutusta sekä työ- ja virkaehtosopimusten hallintaa, Palola tiivistää.

Kommentit