Mikko Koskinen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT: Ministeriö salaa koronaryhmän asiakirjat

Asiantuntijan mukaan materiaalin tulisi olla lähtökohtaisesti julkista.

Valtioneuvoston kanslia on päättänyt salata perustamansa koronakoordinaatioryhmän asiakirjoja julkisuuslain perusteella, kertoo Iltalehti. Ryhmää johtaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) valtiosihteeri Mikko Koskinen (sd.).

Ministeriö ei luovuttanut STT:lle sen pyytämiä pöytäkirjoja ja aineistojen muistioita. Vastauksesta ei käy ilmi millaisia asiakirjoja on olemassa.

Ryhmän asiakirjat ovat ministeriön mukaan esityslistoja lukuun ottamatta salassa pidettävää aineistoa. Sen mukaan koordinaatioryhmää ei ole asetettu julkisuuslaissa tarkoitetulla tavalla hoitamaan itsenäisesti tiettyä tehtävää, joten sen asiakirjat eivät ole julkisuuslaissa tarkoitettuja viranomaisen asiakirjoja.

Ja vaikka ryhmä katsottaisiinkin viranomaiseksi, katsottaisiin asiakirjat ministeriön mukaan viranomaisen sisäisen työskentelyn asiakirjoiksi, joihin julkisuuslakia taas ei sovelleta.

Hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpään mukaan esityslistoissa mainittujen katsausten pitäisi lähtökohtaisesti olla julkisia. Hänen mukaansa on hyvin epätodennäköistä, että aineistot sisältäisivät turvallisuussuunnitelmaan tai sen tapaiseen liittyvää tietoa.

– En näe, että se ryhmän erikoislaatuisuus tässä olisi erityisen olennainen tekijä. Kyllä se on viranomaistoimintaa ja kyllä siinä pitäisi julkisuuslakia noudattaa, hän arvioi STT:lle.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt