Streptokokki A aiheuttaa ehkä suuremman tulehdusriskin diabeetikoille sekä lihaville

Streptokokki A -infektiot saattavat tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan olla tavallista yleisempiä diabetesta sairastavilla sekä hyvin lihavilla potilailla, kertoo uutispalvelu Duodecim.

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan diabetesta sairastavien riski sairastua streptokokki A -infektioon oli noin 3–5 kertaa suurempi kuin terveiden. Tämä havaittiin kaikissa etnisissä ryhmissä, kertoo uutispalvelu Duodecim.

Sairaalloisen lihavien sairastumisriski oli yli kolminkertainen verrattuna normaalipainoisiin, mutta tämä havaittiin vain valkoihoisessa väestössä. Vähäisempi, mutta silti vaikea lihavuus, liittyi myös suurentuneeseen riskiin menehtyä infektioon.

Clinical Infectious Diseases -lehden julkaisemat tulokset perustuvat tietoihin 2 900 streptokokki A -infektioon vuosina 2010–2012 sairastuneesta aikuispotilaasta.

A-ryhmän streptokokit aiheuttavat Duodecimin mukaan monia infektioita, joista yleisin on kuumeinen nieluinfektio eli angiina sekä tulirokko ja märkärupi. Myös monet keuhkokuumeet ja pehmytkudosinfektiot ovat A-ryhmän streptokokkien aiheuttamia. Ne voivat kehittyä aiemmin terveille henkilöille esim. rikkoutuneen ihon kautta saadun tartunnan seurauksena.

Infektiota hoidetaan antibiooteilla. Vakavaan streptokokki A -yleisinfektioon sairastuvista noin 15 prosenttia kuolee.

Uutispalvelu Duodecim

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt