Työpaikoilla on erilaisia sopimuksia työterveyshuollosta eivätkä kaikki kata sairaudenhoitoa. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

STM:n johtaja: Työterveyshuollon käyttäjiltä ei voi estää sote-keskuksen asiakkuutta

Maakunta voi säätää tuottajien korvauksen tasoa ottamalla huomioon tiedon henkilön työssäkäynnistä.

Johtaja Raija Volk sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, ettei työterveyshuollon piiriin kuuluvista ihmisistä voida jättää maksamatta korvauksia sote-keskuksille.

Professori Jussi Huttunen nosti tänään Helsingin Sanomissa esille sudenkuopan, joka piilee valinnanvapaudessa. Lehden mukaan verorahoilla pyörivät maakunnat saattavat maksaa yrityksille tyhjästä esimerkiksi työterveyshuollon asiakkaiden ja hoitokuluvakuutettujen tapauksessa. Yksityinen sote-keskus saa maakunnalta kiinteän korvauksen listautuneesta asiakkaasta, käytti hän palveluita tai ei.

STM:n Raija Volkin mukaan ongelma on tunnistettu ja sitä on pohdittu valinnanvapauslain valmistelun alusta lähtien. Jostain syystä asia on noussut nyt julkiseen keskusteluun.

– Ei voi sanoa, että ongelma ratkaistaisiin sillä tavoin, että työterveyshuollon käyttäjät eivät voisi kirjautua sote-keskuksen asiakkaaksi, koska työpaikoilla on erilaisia sopimuksia työterveydenhuollosta. Joillekin kuuluu vain lakisääteinen työterveyshuolto ilman sairaudenhoitoa, jolloin he oletettavasti käyttävät pääasiassa julkisia palveluja. Ihmisen status voi myös muuttua, jos hän vaihtaa työnantajaa tai jos hän joutuu työttömäksi, Volk perustelee. Hän vastaa valinnanvapauslain vaikutusarvioinnista.

Volkin mukaan asia on pyritty ottamaan huomioon laissa sillä tavoin, että maakunta voi säätää tuottajien korvauksen tasoa ottamalla huomioon tiedon henkilön työssäkäynnistä. Korvauksen suuruutta voidaan säätää myös henkilön asuinpaikan ja sen sosio-ekonomisen rakenteen perusteella. Volk korostaa, että tieto ei kuitenkaan välittyisi tuottajalle, vaan se otettaisiin rekistereistä.

Työterveyshuollon puolella Kela-korvauksia voidaan myös painottaa nykyistä enemmän henkilöstön työ- ja toimintakyvyn ylläpitämiseen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt