Kirjoittajan mukaan asiantuntijoiden erimielisyys käy vakavaksi, kun se koskee koko kansakuntaa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Mistä operaatiossa on kyse? Selvitystä maskeista ihmetellään

Kansanedustajan mukaan ministeriön olisi aika kertoa avoimesti.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) toivoo sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM) selvyyttä ministeriön antamaan maskilinjaukseen.

Ministeriö julkaisi viime viikolla oman maskiselvityksensä, jonka mukaan kasvomaskien käytöllä ei olisi juurikaan hyötyä. Sen mukaan käytön vaikutus hengitystieinfektioiden leviämiseen on vähäinen ja maskeja on hankala soveltaa Suomeen, koska kasvosuojusten julkinen käyttö tapahtuu täällä varsin ”erilaisissa olosuhteissa”.

Tiedejulkaisu Lancetissa julkaistussa jättitutkimuksessa todetaan toisin. Maailman terveysjärjestö WHO:n rahoittaman selvityksen mukaan kasvomaskeista on selvää hyötyä koronavirustartuntojen estämisessä.

– Arvovaltaisessa @Lancet lehdessä julkaistu meta-analyysi päätyy eri tulokseen kuin STM:n maskiselvitys. Lancetin artikkelin mukaan kasvomaski suojaa käyttäjiään @covid19 tartunnalta eikä tässä ole eroa terveydenhuollon ja väestön käytön välillä, HUSin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen tviittaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaan mukaan ristiriitaan on saatava vastauksia.

– @akpekonen @KristaKiuru @KirsiVarhila aika olisi nyt kertoa avoimesti mistä #maskiselvitys operaatiossa kyse? Mitä sen varjolla hallitus tavoittelee? Keskeiset asiantuntijat ihmeissään niin myös Suomen kansa, Sari Sarkomaa sanoo ja viittaa Lehtosen tviittiin.

– Kriisin hoidossa selkeät viestit ja läpinäkyvyys olennaista #maskigate.

Maskien käytön hyödyistä on kerrottu myös hallituksen tilaamassa tiedepaneelin raportissa. Se julkaistiin kansliapäällikkö Martti Hetemäen exit- ja jälleenrakennustyöryhmän raportin toisen osan yhteydessä maanantaina.

Raportin mukaan maskien käyttö on suositeltavaa julkisilla paikoilla ja joukkoliikennevälineissä aina siihen asti, kun tehokas rokotteiden tuotanto ja jakelu aloitetaan. Suosituksessa voitaisiin huomioida alueen tartuntatautitilanne.

Muun muassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalainen puheenjohtaja Anu Vehviläinen on toivonut hallitukselta kannanottoa maskin käytön puolesta selvitykseen viitaten. Hallituksen odotetaan linjaavan aiheesta tällä viikolla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt