Verkkouutiset

Suomessa on annettu yli 5,1 miljoonaa koronarokoteannosta. LEHTIKUVA / SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

STM ja THL: Kokonaiskuva on huolestuttava

Koronapositiivisten testien osuus on noussut kuukaudessa lähes prosenttiyksikön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Koronatartunnat edelleen lisääntyneet. Kokonaiskuva on huolestuttava, sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiivistää Twitter-tilillään.

STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n torstaina julkaiseman tilannearvion mukaan viikoittaisten koronatartuntojen määrä on neljässä viikossa nelinkertaistunut. Viikolla 28 (12.-18.7.) uusia tapauksia todettiin yhteensä 2[nbsp]210.

Myös positiivisten näytteiden osuus on noussut 2,3 prosenttiin kesäkuun puolivälin jälkeen. Luku tarkoittaa yli prosenttiyksikön nousua kuukaudessa.

– Osuuden kasvu kertoo siitä, ettei kaikkia tartuntoja havaita enää yhtä tehokkaasti kuin aiemmin, STM ja THL toteavat tiedotteessaan.

Viikolla 28 kotimaassa saaduista tartunnoista 72 prosentissa tartunnanlähde saatiin selvitettyä. Karanteeniin asetettiin yli 6000 henkilöä, mikä on yli 1200 henkilöä enemmän kuin edellisellä viikolla.

Viruksen tartuttavuus- eli R-luku on STM:n ja THL:n mukaan nyt 1-1,25. Tämä tarkoittaa, että yksi tartunnan saanut sairastuttaa noin keskimäärin noin 1-1,25 muuta ihmistä. Tartuntojen kasvun voidaan siis odottaa jatkuvan.

Myös tulevan viikon ennusteet valtakunnallisten uusien erikoissairaanhoito- ja tehohoitojaksojen lukumääristä ovat edelleen loivassa nousussa. STM:n ja THL:n mukaan rokotukset kuitenkin lieventävät sairaalahoidon tarpeen kasvua.

Tartunnanjäljitys ruuhkautunut

Tartuntoja saadaan STM:n ja THL:n mukaan tällä hetkellä pääosin kotimaassa, esimerkiksi nuorten aikuisten baari-illoissa ja tapaamisissa.

Viikolla 28 todetuista tartunnoista lähes 60 prosenttia todettiin 10-29-vuotiailla, joiden keskuudessa tapaukset painottuivat erityisesti 18-23-vuotiaisiin.

Tartuntojen määrän lisääntyminen erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa ja siitä johtuvat altistumiset ovat aiheuttaneet tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen osalla Suomen alueista.

– Altistuneet itse ovat ruuhkan purkamisessa avainasemassa. Asianosaisten on lain mukaan autettava viranomaisia tartunnanjäljityksessä ja noudatettava heidän ohjeitaan, jotta tartuntaketjujen muodostuminen saadaan katkaistua viiveettä, STM ja THL kehottavat.

Kaikenikäisten tartunnoista vain 10 prosenttia oli peräisin ulkomailta viikolla 28. Niistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus oli 2 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)