”Steve Jobs vei Suomen työpaikat”

Pääministeri Alexander Stubbin mukaan valtio ei luo kasvua, vaan raamin kasvulle.

Ruotsalainen Dagens Industri on haastatellut Suomen uutta pääministeriä., joka on myös julkaisun kolumnisti. Alexander Stubb vierailee tänään Ruotsissa.

– Emme tule näkemään mitään nopeaa nousua, vaan jatkuvaa hyvin pientä kasvua, Alexander Stubb sanoo DI:ssä.

Hänen mukaansa Suomi nousi 2008 Ruotsin tasolle bruttokansantuotteessa väkilukua kohden, mutta viimeiset kuusi vuotta ovat olleet hyvin vaikeita. Suomi tukeutui kahteen pilariin.

– Nordean puheenjohtaja Nalle Wahlroos on kuvaillut sitä aika hyvin sanoessaan että iPhone löi Nokian ja iPad metsäteollisuuden, Stubb kuvailee.

– Kyllä, Steve Jobs vei meidän työpaikkamme. Mutta sitä muutetaan nyt. Metsäteollisuutemme muuttaa hitaasti mutta varmasti paperimassasta bioenergiaan. It-teollisuus muuttaa peliteollisuuteen.

Stubbin mukaan poliitikot voivat vaikuttaa Suomen talouteen vain hyvin vähän: rakenteellisia uudistuksia, EU:n sisämarkkinan liberalisointia ja vapaakaupan edistämistä.

– Olen sillä kannalla että ne ovat yritykset, yrittäjät ja työntekijät, jotka voivat luoda kasvun. Ei tule luoda illuusiota että valtio luo kasvun. Voimme tehdä vain raamin joka saa talouden kasvamaan. Olen kyllä lähempänä Adam Smithiä kuin Keynesiä näissä kysymyksissä.

– Mutta se en ole minä joka pääministerinä voin luoda kasvua tähän maahan.

Hän sanoo näkevänsä Suomen turvallisuuspoliittisen tilanteen vakaana.

– Kriisi Ukrainassa ei ole meille turvallisuuspoliittinen kysymys vaan enemmän taloudellinen. Yhdessä Ruotsin kanssa on Venäjän meidän suurin kauppakumppanimme.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt