X
SULJE MAINOS
Ulf Kristersson. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ruotsin kokoomus: Stefan Löfven ei onnistunut

Pääministeri ja hänen kaatunut hallituksensa eivät kyenneet opposition mukaan johtamaan maata.

– Kokoomus äänesti ”ei” Stefan Löfvenille jo hänen tullessaan pääministeriksi. Vastustimme tammikuun sopimusta, emmekä ole koskaan olleet osa sitä, totesi maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson Ruotsin valtiopäivillä.

Hänen mukaansa maata ei voida hallita uhkavaatimuksilla siitä, kuka saa puhua kenen kanssa.

– Jos jätät neljänneksen maan äänestäjistä kaiken vaikutusvallan ulkopuolelle, syntyy polarisoitumista ja epäluottamusta – ihmisten ja puolueiden välillä. Uskon päinvastoin: anna ihmisten ja puolueiden ajatella toisin, mutta keskustele niiden kanssa suoraan ja rehellisesti.

Kristersson totesi, ettei Löfvenin hallituksen ei olisi koskaan pitänyt tulla virkaan, koska se ei perustu yhteiseen ajatukseen tai hyvin harkittuun ajosuuntaan.

– Päinvastoin, se perustuu yhteensopimattomiin lupauksiin ja keskinäisiin uhkiin. Ennemmin tai myöhemmin huijaus paljastettaisiin. Nyt se on tapahtunut.

– Kahden ja puolen vuoden ajan tässä parlamentissa olen sannut, että hallitus joko kaatuu, koska se pitää kiinni sopimuksestaan tai kaatuu, koska se ei pidä. On väistämätöntä, että, kun annat kaksi erilaista lupausta joudut rikkomaan yhden, Kristersson sanoi.

Hänen mukaansa viimeisten seitsemän vuoden aikana Ruotsilla ei ole ollut johtajuutta.

– Kun tarvitsemme eniten poliittisia ratkaisuja, olemme kärsineet poliittisista umpikujista. Kun tarvitsimme voimaa toimia, saimme halvaantumisen. Mutta se ei ole luonnonlaki. Tämä johtuu siitä, että meillä on hallituksen kokoonpano, joka on eri mieltä useimmista asioista – paitsi että sosialidemokraattien pitäisi hallita, Kristersson arvosteli.

Kokoomusjohtajan mukaan tuloksena on historiallisen mittapuun poliittinen epäonnistuminen.

– Ruotsi rikkoi Euroopan ennätyksen kuolettavissa ampumistapauksissa. Viimeisten seitsemän vuoden aikana lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ja ryöstöt ovat yli kaksinkertaistuneet. Koskaan aikaisemmin niin monet eivät ole olleet pitkäaikaistyöttömiä. Samaan aikaan 675 000 ulkomailla syntynyttä työikäistä elää etuuksista ja syrjäytyminen kasvaa. Ruotsi ei täytä omia ilmastotavoitteitaan. Hallitus lopettaa puhtaan ja tehokkaan ydinvoiman käytön samaan aikaan, kun meillä on melkein käsittämätön pula sähköstä, Kristersson luetteli hallituksen epäonnistumisia.

– Sosiaalidemokraatit eivät enää kykene hallitsemaan Ruotsia, Kristersson niittasi.

Ruotsin valtiopäivät eli eduskunta äänesti tänään maan hallituksen kaatumisen puolesta. Hallituksen kaatumista kannatti 181 kansanedustajaa, ja sitä vastusti 109 edustajaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt